Den 25 augusti klockan 06.00 vet Jaana vad hon gör

Jaana Tengman och Lynx har precis knäppt en ripa som, av Jaanas min att döma, verkar ha problem med fotsvett.

En stor drivkraft för Jaana Tengman när hon jagar är att vara självförsörjande på kött, att slippa bidra till plågsamma djurtransporter och antibiotikaanvändning. Därför är inte lejon och noshörningar särskilt intressant. Läs mer om hennes jaktintresse i Jaktlivs första artikel i serien ”Månadens intervju”.

1. När började du jaga? 

– Hundintresset vaknade tidigt och min första hund fick jag 1979.  Allt eftersom provade jag olika aktiviteter med familjens spetsar och settrar. 1991 fick jag erbjudande att köpa en vorstehvalp från jakt, drag och brukslinjer. Passade mej utmärkt då jag var intresserad av alla upptänkliga äventyr med hunden. För att få ut maximalt blev det att ta jägarexamen med ett kompisgäng, endast småvilt, då jag inte hade något intresse av älgjakt (och har egentligen fortfarande inte annat än vid eftersök och middag). Sedan har det rullat på och efter att Iver kom in i familjen 2004 så ägnar jag större delen av min vakna tid till hundarna och får ihop en ansenlig mängd jaktdagar på ett år. En stor drivkraft idag är att vara självförsörjande på kött, att slippa bidra till plågsamma djurtransporter och antibiotikaanvändning. Matlagning har även det blivit ett stort intresse och med maken som sköter älgjakt och lite annat så har vi mycket gott att välja på. (Längst ned bjuder Jaana på ett smaskigt recept på orre.)

2. Vad för sorts jakt brukar du helst ägna dig åt? 

– Det är valet av hund som styrt jaktintresset och inte tvärt om. Vorstehn passar mej perfekt i temperament och arbetsvilja även för mitt andra intresse – draghundskörningen. Med det följer att jag jagar allt som finns i närheten och där hunden kan komma till användning. Fågeljakten i skogen och på fjället är det jag gör mest, men även sjöfågel med hunden som apportör gillar jag. Dessutom har jag testat stötjakt på rådjur, samt att jag ibland går eftersök med hundarna på älgjakten. Vi har också jagat en del på fält, (fasan/rapphöns) och det är roligt det med.

3. Berätta hur en vanlig jaktdag kan se ut. 

– Den 25 augusti går jag upp vid sextiden och ger hundarna mat, äter frukost och packar en midjesäck. Sedan tar vi en tur på skogen med den hund som för dagen ska gå förmiddagspasset, letar skogsfågel, tjäder, orre, ripa och järpe. Lunchen intages på en stubbe, med solen i ansiktet och en tekopp i handen. På eftermiddagen tar jag en tur med någon av de andra hundarna. Är det varmt och soligt kan det bli en lång lunchpaus då vittringsförhållandena sällan är optimala i stekande sol. Fördelen med att ha flera hundar är att ingen behöver gå sig helt slut, men jag kan jaga heldagar veckor i sträck. Dagen ser ganska lika ut oavsett om jag är på fjället, i skogen eller på fält. Väder och vind spelar in på hur viltet beter sig, så jag väljer jaktmark lite beroende på de yttre omständigheterna. Om möjligt väljer jag att gå i motvind och beroende på vilt och årstid väljer jag olika biotoper.

 4. Vad är det viktigaste för att du ska tycka att det har varit en lyckad jaktdag? 

– Visst jagar jag för att hålla mej med mat, men det är inte antalet vilt som avgör om dagen varit lyckad. Dom bästa dagarna är då jag och hunden tillsammans tagit vara på våra chanser även om det bara är en.

5. Berätta om ditt bästa jaktminne. 

– Det är svårt att välja ut något, det finns så otroligt många bra minnen. Jag väljer ett av dom senare! Snön kom rekordsent i fjällen i höstas (2011), så i mitten av november hade jag väntat in några dagar med bra väder. Packade grejorna och min fina unghund Vessinglias B Lynx. Vi åkte upp till fjälls bara hunden och jag och fick två helt fantastiska dagar med ripjakt. Morgonen grydde och marken var täckt av rimfrost, solen strålade från klarblå himmel och trots att riporna var helt vita var dom relativt trygga. När vi lunchade på en fjällsluttning låg vi och myste utan att behöva någon extra tröja eller ens handskar eller värmetäcke. Solen värmde och det var bara en lätt vind uppe på kalfjället. En helt unik jakt, där både jag och Lynx förvaltade tiden väl och fick med oss några fina middagar hem.

Lynx vilar en härlig dag i november 2011.

6. Vilken jakt skulle du vilja testa om du fick möjlighet? 

– Tja, jag är nog ganska tråkig. Jag drömmer inte om att jaga elefant eller så. Jag är nöjd med den jakt som erbjuds i närområdet.

7. Är det något djur du INTE vill jaga? 

– Jag är inte så intresserad av att jaga djur som inte går att äta. Jakt ur ett viltvårdsperspektiv kan jag syssla med, men ”storvilt” som lejon och noshörningar lockar mej inte alls.

8. Vilket skulle vara ditt drömvapen?

– Jag har sådan himla tur att jag äger mitt drömvapen, en Beretta Ultralight kaliber 12 hagelbock med en kolv som är anpassad till just mej. Vi är bra tillsammans!

9. Vad gör du när du inte jagar?

– Jobbar, jobbar, jobbar, sedan tränar jag varje dag då jag kör draghund på vintern (nordisk) så det blir dryga 100 mil på skidor varje säsong och på sommaren är det löpträning och rullskidor som gäller, dessutom får hundarna simma en del på sommarhalvåret. Jag tror även på att lydiga hundar ger mej mer jaktlycka så jag ägnar mycket tid åt att träna hundarna på grunddressyr, spår och apportering.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Namn: Jaana Tengman

Ålder: 37 år

Bor: Skelleftetrakten

Familj, inklusive djur: Man och tre hundar, SEJCH SEUCH FIUCH SE(drag)CH Altersundets Iver, J Jaktfröydens Jagr och J Vessinglias B Lynx.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Jaanas recept på orre:

För 4 personer
1 kg potatis
2 orrar

2 stora vitlöksklyftor
Smör salt och peppar

Skiva potatis tunt, skölj och låt rinna av.
Bryn sedan hastigt i stekpannan och lägg i en ugnsfast form. Salta och sätt in i ugnen på 225 grader. Låt dem bakas i princip klara och fått lite gyllenbrun färg.

Gör under tiden ett riktigt kraftigt vitlökssmör. Pressa vitlök i rumsvarmt smör. Salta och peppra och rör ihop.

Bryn orrfiléerna ganska hastigt på medelvärme. De ska bara få färg och fortfarande vara råa inuti ”still kicking”. Salta och peppra med nymald svartpeppar. Ta upp ur stekpannan och skiva i centimetertunna skivor. Vispa ur stekpannan med lite vatten. Lägg över orren på potatisen och häll över stekskyn. Klicka över smöret och låt gratinera i ugn tills smöret smält. Orren ska helst vara lite rosa.

Servera med en krispig sallad och ett glas kraftigt rött vin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s