En skjutövning – som var ett skjutPROV!

– Hur känns det inför skjutningen imorgon? frågade en kompis på lördagen.

– Jodå, det känns bra. Vi ska få träna på kulskytte och hagelskytte, så det känns bra. Det är ju övning – inget prov, svarade jag lugnt. 

Om jag bara hade vetat …

När klockan närmade sig 12 på söndagen parkerade jag bredvid några andra bilar vid sandtaget i Långviken. ”Det var väldans så många andra det verkar vara här, inte bara folk från min kurs” tänkte jag när jag såg mig omkring.

Jag stoppade in öronpropparna och gick ned till platsen där Lena och Mikael Boholm från Jaktgården hade riggat upp två skjutstationer, en för kulskyttet och en för hagelskyttet. Skjutandet pågick redan för fullt. Det var olika grupperingar som flyttade runt mellan stationerna. Jag stod och tittade på ett tag för att få ett grepp om situationen. Då fick jag syn på examinatorn från teoriprovet som gick runt med hörselkåpor och såg förnöjsam ut. Vad gjorde han här?

– Han ska se lite hur ni skjuter så han har något att jämföra med senare i Jörn, fick jag förklarat för mig av Lena.

Dessa skulle vi sikta på med 22:an.

Nåja, snart hade jag annat att tänka på. Det var dags för mitt kulskytte. Det kände jag mig ganska trygg med. Det är ju liksom ”bara” att sikta med kikarsiktet och trycka av. Vi fick testa en 22:a och en 222:a. Den första påminde om en ärtbössa, ”poff” lät det nästan lite gulligt och så snurrade de små pricktavlorna så snällt.

Sedan var det dags för 222:an. När andra skjutit med den hade det rent av vibrerat i marken så jag var orolig att det var samma modell som den älgstudsare jag testat en gång, då jag typ gled baklänges nedför en snöhög av rekylen. Men det visade sig vara helt lugnt. Visserligen dånade den väldigt kraftfullt, men det var mest ljud och inte så mycket rekyl. Bössan ”stegrade” sig inte heller på samma sätt som den älgstudsare jag provat tidigare.

Här skjuter jag med 222:an medan Lena känner lugnet och dricker kaffe

De hål som är markerade med blå överstrykningspenna är mina. Viktigast var inte att hamna i mitten på tavlan utan att samla dem väl, vilket jag ansågs ha lyckats med.

Efter att kulskyttet var avklarat var det dags för hagelskyttet. Nu var jag inte lika kaxig. Jag visste ju att jag inte var någon naturbegåvning på detta. Men det skulle bli kul att testa att skjuta med halvautomat, kanske hade jag mer tur med den?

Första duvan träffade jag! Tror att jag och Mikael blev lika förvånade. Nästa missade jag – förstås. Sedan var det en blandad kompott med missar och träffar om vartannat. Jag var lite hetsig och ville gärna skjuta snabbt så inte duvan skulle hinna så långt bort, vilket gjorde att kindstödet inte blev helt okej alla gånger – och det straffade sig snabbt.

Mikael Boholm börjar nog fundera hur jag siktar egentligen.

Nåja, till slut hade jag träffat så pass många att Mikael var nöjd. När jag tackat för mig och gick mot bilen passerade jag examinatorn. Han hade ett block där man skulle skriva upp sitt namn och personnummer.

– Vi tänkte att vi kunde beta av hagelskyttet och delar av kulskyttet nu, så har ni bara älgbanan kvar senare i Jörn. Det är ju mycket bättre att ni får skjuta här i lugn och ro och tro att det är en övning, än att komma till Jörn och vara nervösa, spända och skjuta sämre, menade han.

Så det var ett skjutprov ändå? Jag hade haft det lite på känn, men inte velat utreda det för mycket och skapa fjärilar i magen. Så skönt då. Då är det ju ”bara” älgskyttet kvar då. Stående skytte mot rörligt mål. Lätt som en plätt, eller? Berätta ni som gjort det, vad kan jag vänta mig?

15 thoughts on “En skjutövning – som var ett skjutPROV!

 1. Haha 🙂 vad smart gjort av dem! Skönt att slippa behöva bli så nervös.
  Grattis! Hoppas det går bra på älgbanan när det är dags för den! 🙂

  • Jaså Therese, lika i Lycksele. Jo, misstänker att det är ett välbeprövat trick, för hur bra man skjuter är nog ganska hårt sammanknippat med graden av nervositet. =) Hört något nytt om vorstehvalpar då?

  • Tack Anders! =) fast viltstig och älgbana låter inte så bara i mina öron. Berätta gärna hur det var för dig. Hur gör man bra avståndsbedömningar till exempel?

 2. Jag var lite orolig för avståndsbedömningen men tyckte att det kändes ganska naturligt när jag väl gick den. Svaren (på frågan – Skulle du skjuta?) blev mer absolut eller no way istället för nja…det kommer att gå hur bra som helst.

 3. Tack, hostan är på bättringsvägen men ganska jobbig än.
  Jag pratade med Fredrik för en stund sen och han skulle smsa mig ditt telefonnr men jag har inte fått det än. Selene har nu löpt 11 dagar som vi vet, kan ju vara nån dag vi inte märkt också… så det är nog dags för ett försök nu de närmaste dagarna. Jag ringer dig när jag fått ditt nr så får vi planera 🙂

 4. Tack för att du gillar min blogg =) Det värmde. Försöker att skriva så mycket som möjligt om jakt och hundar…nu är det uppehål, så då blire lite annat smått =) Ha en fin dag!

 5. Kul att hitta en tjejjaktblogg. Vi är ju inte så många som jag vet…jag har en Classic Lady Gun hagelbössa vilket jag är nöjd med…huvudsaken är att den passar dig. Se till att en kunnig hjälper dig att prova ut.
  Våra banor öppnar KH helgen med duvor, andra banan har öppnat. Det blir mycket skytte för oss, dessutom är vi med på ena banan som funktionärer i år.

  • Hej Majsan, tack för din kommentar. Vad roligt att du hittat hit. Intressant att du har en Classic Lady Gun, ja det verkar vara en hel vetenskap det här med alla bössor och vilken som passar en. Särskilt när man har så lite erfarenhet som jag. Men samtidigt är det också väldigt roligt – jag lär mig ju hela tiden!

  • Hej Loella
   Jo, visst är det lite crazy att jag blivit en sådan jaktnörd (fast jag inte ens är klar med hela jägarexamen än … ) Men jag har ju alltid varit intresserad av djur och gillar att vara i skogen och naturen så steget är nog egentligen inte så långt. Du har en fin hästblogg du med, tittar in där då och då =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s