Ta kål på första ripan var tufft för Lilian

Det är dags för Jaktlivs tredje månadsintervju. Den här gången får ni träffa Lilian Westerlund. Läs om hur hon gjorde för att ta kål på sin första ripa – och vilka djur hon inte vill skjuta på.

Berätta hur det gick till när du började jaga.

– Jag började köra drag 1978 med vår schäfer. 1980 lånade jag en korthårig vorsteh som jag körde med. Vorsteh var liksom formel I i draghundssammanhang. Därmed var min låga tänd för denna underbara ras och jag köpte min första egna vorsteh, Bronco, 1982, främst då för att köra drag. Framgångarna i draget resulterade i ett antal SM-medaljer av olika valörer, samt ett NM-brons. 1991 köpte jag min andra vorsteh, Rozzo. När han var ung gick jag en fågelhundskurs i Svenska Vorstehklubbens regi och då upptäckte jag hans medfödda begåvning i apportering, spårning och fågelhantering. Då väcketes också min nyfikenhet för att kunna jaga med honom. Jag har ju alltid gillat att vara ute i skog och mark, men jaga, det hade jag aldrig ens haft en tanke på tidigare.

1986 tog jag min jägarexamen på ett tämligen simpelt sätt. Jag och min son Fredrik, som då var 15 år, köpte en bok med alla frågor och svar i. Vi råpluggade in oss på frågorna och sedan skrev vi teorin. Vi var hela sommaren på skjutbanan och tränade både hagel och kula och på hösten hade vi vår examen. Sedan var det ”bara” att börja jaga … Oj, oj, oj vad mycket man hade kvar att lära!

Hur gjorde du då?

– Som tur var lärde jag känna ett antal killkompisar som jagade (min man jagar inte) och jag fick följa med dom på fågeljakt uppe i fjällvärden. Men det var inte lätt … hålla rätt på hunden … hålla koll på bössan … bära ryggsäck … och samtidigt försöka träffa en ripa som flög undan. Träffarna var inte många de första åren, det är då säkert, mycket bly i luften var det.

Det blev lite svettigt när hunden kom med första ripan, den var inte helt död ...

Det blev lite svettigt när hunden kom med första ripan, den var inte helt död …

Kommer mycket väl ihåg den första ripan jag sköt som inte var död och som min trogna vän kom med. Vad skulle jag göra? Hade aldrig dödat en fågel förut. Medan jag knäppte igen ögonen, vände mig bort, vred jag fågelns hals ett varv och höll så ett tag. Den flaxade med vingarna tills den var död och jag var på vippen till att börja gråta.

Vad för sorts jakt brukar du helst ägna dig åt?

– De första 15 åren jagade jag enbart fågel. I slutet av 90-talet gick jag med i JAKTQ, en avdelning i Sv. Jägarförbundet som riktar sig till jagande kvinnor. Där träffade jag härliga tjejjer som främst jagade älg och hare. Då vaknade mitt intresse för andra jakter och idag jagar jag, förutom fågel, även älg och rådjur i Hedensbyns/Bergsbyns jaktvårdsområde. Fågeljakt står mig dock varmast om hjärtat.

Härligt att se …

Berätta om ett härligt jaktminne du har.

– Jag har många härliga jaktminnen främst från fjällvärden. Tänk att tillsammans med goda jaktkamrater få ta ett helikopterlyft in i fjällvärden, tälta där och jaga i tämligen ojagade marker … Mitt senaste härliga jaktminne var i höstas när jag och min Kyra vandrade upp till en stuga i Ammarnäsfjällen med ryggsäck, klövjeväskor, bössa och ammunition. Vi låg där några nätter och jagade på dagarna med mycket gott resultat. Steg upp vid 6-tiden, jagade några timmar, gick tillbaka till stugan och vilade och sedan avslutade vi dagen med ytterligare några timmars jakt. Nöjd och belåtna somnade vi mycket snabbt på kvällarna. Det var med lätta steg vi vandrade hemåt med ryggan fylld med ripor. Tänkte då på alla goda middagar jag nu hade möjlighet att bjuda mina barn, barnbarn och övriga vänner på.

Det viktigaste jag tar med mig när jag jagar är GPS, karta och kompass. Varför karta och kompass när jag har GPS? Jo, jag har varit med om att GPS-batterierna tagit slut och då är det tryggt att ha med sig karta och kompass. Funktionsdugliga, sköna kängor är också ett måste för att dagen ska bli trivsam. Sen är det viktigt att min hund är vältränad och lydig.

Vad är det viktigaste för att du ska tycka att det har varit en lyckad jaktdag?

– Det väsentligaste, tycker jag, är inte att fälla fågel, utan det viktigaste för mig är att jag och mina hundar fungerar som ett team.

Vad har du i ditt vapenskåp?

– För många år sedan köpte jag en Beretta Ultra Light (hagelbössa), som jag trivs mycket bra med. Är också innehavare av en 22 long, salongsgevär som jag skjuter ripor med på vintern. Min älgbössa är en helstockad 6,5:a. En dålig kombination retas gubbarna i älgjaktlaget mig, kvinna och bara en 6,5:a … Men, jag har ännu inte missat eller skadeskjutit någon älg. 5 st har fallit för bössan min. Med den skjuter jag även rådjur och toppfågel, så jag är mycket nöjd med min vapenarsenal.

Vilken jakt skulle du gärna testa om du fick möjlighet?

– Min dröm har i många år varit att få fara på en jaktresa till Alaska och jaga björn och älg. Har sett en hel del filmer om jakten där och det verkar vara helt fantastiskt, naturen, ensamheten och stora djur.

Är det något djur du INTE vill jaga?

– De djur som jag inte kan tänka mig att skjuta är apor, lejon och tigrar. Varför vet jag inte, det bara känns så.

Vad gör du när du inte jagar?

– När det inte är jaktsäsong vandrar jag mycket, både i fjällen och på uppmärkta leder vid kusten. Har gått Högakusten-leden några gånger, vilket är en upplevelse. Sedan brukar jag vara stugvärd i STF-stugor i fjällvärden. Mitt favoritställe är Vaimok, som ligger innanför Kvikkjokk.

Havet är också något som lockar mig och eftersom vi bor vid havet är det många timmar jag och mina hundar tillbringar att bara sitta still i en havsvik och njuta av lukter, fåglar och vågskvalp.

Fakta:

Namn: Lilian Westerlund

Ålder: 64 år

Bor: Boviksbadet, Skellefteå

Familj, inklusive djur: Maken Kurt Lundmark och två vorsteh-tikar, Kyra och Loomi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s