Jag + Classic halvautomat = sant?

Min Baikal verkar bli till salu. Sugen? Fungerar fint men slåss lite för mycket för min smak. Jag kommer inte att vara dyr på den =)

Nej, vet ni vad! Efter att jag har varit och pangat med den där Baikalen har jag suktat värre än någonsin efter en halvautomat. För inte kommer jag att träffa särskilt många fåglar om jag nästan kniper igen ögonen när jag gruvar mig så hemskt för att avfyra ”boxningsmaskinen”. Det ska ju vara roligt, man ska helst se fram emot träningstillfällena …

Så okej, NU skulle det bli en halvautomat. Men VILKEN? Hujedamej vilket huvudbry. Fick testa grannens Beretta, jovars inte helt dum. Sedan fick jag med hjälp av Jaktgården testa flera halvautomater: en Benelli, en Beretta, en vanlig hagelbock och en Classic halvautomat.

Redan när jag lyfte Benellin kände jag ”Yes”! Den kändes helt rätt, lagom avvägd, lätt och ja – som när man drar på sig ett par jeans i provrummet och bara känner att ”De ska jag ha!”. Men sen kollar man på prislappen på jeansen och tänker att … hmm, är jag verkligen värd dessa? Kommer jag verkligen att använda jeansen så mycket? Kanske att de där andra jeansen, som kostade mindre än hälften och var NÄSTAN lika sköna och snygga, duger?

Så blev det. Benellin kändes bäst av de fyra. Men med en prislapp på 18 000 kronor kändes det lite väl lyxigt. Jag har tyvärr även en massa andra ”hål” att stoppa pengarna i.

Trodde att det var tvunget bli den här med träkolv. Bild använd med tillstånd från Classicvapen.se.

Men det blev den jag helst ville ha – den svarta Classicen. Bild använd med tillstånd från Classicvapen.se.

Jag valde bössan som var nästan lika bra: Classic. (Kolla in hemsidan här) Lika snygg, en prislapp på inte fullt 6 000 kronor, lite tyngre känsla framtill, lite knepigare pistolgrepp men det måste vara en vanesak. Visst – jag har läst några forum på nätet där Classicen ratas, men rätt många tycker den är helt okej också. Och det är ju ändå tre års garanti om det skulle vara en massa rappel.

Hade sedan länge bestämt mig att jag ville ha en svart med kompositkolv. Men nu när pistolgreppet kändes lite konstigt övervägde jag en med träkolv istället. Lättare att korta om vi inte blir bästisar på en gång, tänkte jag.

Men då gjorde sig Mikael Boholm från Jaktgården omaket att ringa en kolvmakare i närheten som säger att han kortar kompositkolvar utan problem också. Då blev valet enkelt. Nu ska jag bara fylla alla uppgifter och skicka in en licensförfrågan så hoppas jag att vapnet snart är mitt.

Sen, om jag utvecklar min jaktnördiga sida ännu mer, och jagar allt oftare och allt mer avancerat – ja då kanske jag unnar mig en Benelli i 40- eller 50-års present =) Fast vid det laget är jag nog helt inskolad på Classic och tycker att allt annat känns bakvänt =)

Vad säger ni? Vad tycker ni om mitt resonemang? Hur skulle ni tänka?

10 thoughts on “Jag + Classic halvautomat = sant?

 1. Ja, ännu så länge har du ju plats i vapengarderoben så Baikalen behöver du kanske inte sälja just nu. Den kanske kan få tjäna som oväders och slaskbössa, dvs en sådan du inte känner att du behöver vara så rädd om. Halvautomaten kommer trots allt att kräva mer i form av vapenvård och allmän skötsel.

  Fyller du på med ytterligare vapen i framtiden så kan du ju göra dig av med Baikalen. Om du nu inte väljer att byta in den när du beställer Classicen.

  Har inga åsikter om Classic som vapen då jag aldrig ägt eller ens skjutit med en. Har bara läst på olika forum, och dem får man ju allt som oftast ta med en gnutta salt då det finns en tendens att bara godkänna hagelvärdens tre stora B – Beretta, Benelli och Browning. Eller europeisk premiumoptik när det snackas kikarsikten…..

  • Hej Leif. Jo jag tänker också att det man läser på forum får man ta med en gnutta salt. Det verkar ofta som om pessimisterna har större behov av att säga sin mening och höras än optimisterna … =) Men – vi får väl se …

  • Låter kul Anders. Klart du ska ha en dubbelpipig pålitlig ”gammal Bettan”. Den här tål nog det mesta utan att svika. Skickar ett prisförslag via fejjan så får du tycka till.

 2. Är du rädd att skjuta med bössan är det ett bra val att skaffa en annan 🙂 du gör säkert ett bra val med classic halvautomaten, känns det bra så är det bra 🙂

 3. Har hört precis som Leif skriver om halvautomat. Därför har vi valt bort just den typen. Klart man gör vapenvård regelbundet på sina vapen men en vanlig bock eller kulvapen är enklare.
  Nu har du ju lite långt till Torsbo Handel vilket är bra att åka och prova vapen. De har ju massa….
  Men den skall kännas rätt för dig och då är det så…Nu skall jag iväg o skjuta lerduvor. Det regnat rejält och vi sköt upp det någon timma…hörs!

  • Vapenvården ja, jo det ska bli intressant. En granne med halvautomat menade att skillnaden var försumbar, inte ngt som skulle få mig att hålla kvar vid vanliga hagelbockar i alla fall. Men vad vet jag, har inte provat att vapenvårda än. Det ingick inte i jägarexamenutbildningen – lite konstigt tycker jag. Men har bett en kille jag känner att ha en vapanvårdskurs med mig … =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s