Ett par fullträffar – och en i skägget

Nu gäller det! Barry laddar inför sin nästa skjutning och ser ut att nästan be en bön med skotten i hand.

På lördagen var det dags för något jag både gruvat mig för och sett fram emot. Nu skulle hela älgjaktlaget skjuta tillsammans på älgbanan.

Jag var riktigt nervös. Jag menar – här kommer jag med en så färsk jägarexamen att underskriften knappt har torkat, och med en bössa som jag skjutit med tre gånger. De andra herrarna i laget har ju varit med i runt 40-50 år allihop, ja förutom ett par ”ungdomar” i min ålder kanske. Men de har ändå hunnit vara med ett bra tag. Jag var rädd att jag skulle bli synad extra i sömmarna och att jag inte skulle hålla måttet enligt deras bedömning.

Först fick en herre skjuta, sedan en till. Efter det var det min tur. Jag hade med mig skjutpinnen som hunnit komma med postorder.

”De får skratta bäst de vill åt skjutpinnen”, tänkte jag. Hellre har jag med skjutpinne och träffar någorlunda än att jag försöker vara cool och skjuta utan – för jag har ju sett hur ”bra” det brukar gå. Då skulle nog älgen kunna springa oskadad flera varv fram och tillbaka.

Tryckte in magasinet, fixade med pinnen, hittade älgtavlan i kikarsiktet. Försökte lugna mitt bultande hjärta med ett djupt andetag – och tryckte av.

Klick lät det. Klantskalle! Hade ju glömt mantla så att kulan kom fram i loppet. Jag fixade till det och provade igen. Andades, siktade och tryckte av.

Pang! Sedan gällde det att snabbt mantla om och hitta älgen igen när den börjar ”springa” längs banan. Försökte hitta ett lagom läge framför älgen att trycka av, men vad sjutton var lagom, och sedan sköt jag.  Sedan tittade älgen ut igen, jag sköt och mantlade snabbt om och hittade älgen i siktet när den sprang igen och sköt igen. Det var EN serie. Två till skulle jag och alla andra göra.

Mannen som skötte älgbanan kunde direkt avläsa på datorn hur träffarna såg ut, och alla var inom skottområdet, men de skott jag skjutit när älgen sprang var på gränsen.

Nu kunde jag pusta ut en stund medan de andra sköt. Det var mysigt, en trevlig stämning när alla satt och halvskrek med sina hörselkåpor. Två syskon, en tjej och en kille, berättade hur de redan som små fått följa med pappa på jakten. Och jag berättade att jag inte haft föräldrar som jagat utan att allt är nytt för mig – nytt och spännande.

– Det är kul att höra hur det låter i kommunicken när någon skjutit sin första älg, sa en av herrarna och skrattade gott.

Jag skrattade med, kunde mycket väl tänka mig i vilken falsett jag skulle framföra ett meddelande om att jag nyss skjutit en älg. Mycket puls kommer det nog att vara!

Snart var det dags att skjuta nästa serie. Var lite mer avslappnad nu. Kollade att jag mantlat fram en kula innan jag la bössan i stödet. Pang, sedan mantla om och så skjuta igen på den springande älgen. Likadant tillbaka, men jag kände att sista skottet blev konstigt.

– Fem etta, fem etta, meddelade banskötaren.

Per Marklund gör sig redo för en serie.

Några mitt i prick, till och med när den sprang. Men så hade jag satt det sista skottet i älgens skägg. Inte så bra kanske, men jag var ruggigt nöjd över fem ettorna.

Lite senare gjorde jag sista serien. Bra träffar på stillastående skyttet, tveksamma träffar på den springande älgen. Beror ju till stor del på att jag inte lärt mig vad som är ”lagom” framförhållning än.

Om nu herrarna i laget spanade extra på mitt skytte så döljde de det ganska bra ändå. De verkade mest nyfikna, frågade vad jag hade för bössa och sånt. De mobbade mig ingenting för käppen, tvärtom var det minsann några herrar som visade ett intresse för pinnen, en av dem testade till och med att skjuta med den men tyckte att det kändes bättre utan. Det är klart – det är ju han van. Om sisådär 40 år kanske jag också kan skjuta utan pinne – om jag vill! =)

En av herrarna vågar minsann testa min skjutpinne!

2 thoughts on “Ett par fullträffar – och en i skägget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s