Thorbjörn stänger inte bildörren

Thorbjörn Holmlund i matlagartagen. Foto: Leif Andersson, Norran.

När Thorbjörn Holmlund, Svansele, ska ut och jaga smörjer han in sig med myrpors, en växt som trivs i myrmarker. Sedan ser han till att inte stänga bildörren ordentligt innan han beger sig iväg. ”En tyst och luktfri man jagar bäst.”  

Läs Jaktlivs fjärde månadens intervju – denna gång med entreprenören som bland annat driver Vildmarksutställningen i Svansele.

När började du jaga?

– Jag började jaga som 11-åring eftersom intresse för småkryp och djur har alltid funnits med. Då hade jag inga erfarenheter, varken far eller någon annan i familjen jagade. Det började med att jag ”lånade” hagelgeväret av en morbror. Jag har inte tagit någon jägarexamen.

 Vad för sorts jakt brukar du helst ägna dig åt?

– Jag tycker att harjakten är oöverträfflig. Men ägnar mig gärna åt älgjakten också då jag uppskattar gemenskapen man får.

Berätta hur en vanlig jaktdag kan se ut.

– Jag jagar gärna småvilt, ofta från tidig morgon till mitt på dagen. Eller så kan det vara älgjakt hela dagar med matpaus tillsammans med jaktkompisar. Jag tycker att jag är dålig på att förberda mig, men rätt klädsel vill jag ha. När jag kommer ut på passet tänker jag på att inte stänga bildörren och smörjer in mig med myrpors* – en tyst och luktfri man jagar bäst.

(*myrpors: ett annat ord för skvattram som ofta växer på myrar. Bladen är vintergröna och torktåliga. Blommorna är vita och har en karakteristisk doft.)

Vad är det viktigaste för att du ska tycka att det har varit en lyckad jaktdag?

– Det bästa är när jag fått uppleva ett långt hardrev, och fått se haren ett par gånger. Inte nödvändigt att det blir ett skott – allt är ju då slut. När det gäller älgjakt är det bästa när jag får lite älgjakt-rapporter om att älg är på väg och få höra lite knak här och där.

Berätta om ditt bästa jaktminne?

– Bästa jaktminne, oj oj det går ej att urskilja. Men den gången jag satt på en fjällsluttning och med kikare såg 24 olika älgar varav en 28-taggare i lugnt väder, helsol och fem centimeter snö står ganska högt i kurs.

Vilken jakt skulle du gärna testa om du fick möjlighet?

– Vildsvinsjakt skulle vara roligt.

Finns det något djur du INTE vill jaga?

– Nej.

Vad har du för vapen nu? Har du något drömvapen du skulle vilja ha?

– Jag har fulla vapenskåpet men 6,5 Laiklander som dräpt massor med älg känns ej fel. Annars har jag de vapen jag vill ha. Fick ett kombinationsvapen kula/hagel av frun, nästan för dyr och fin men trevlig att gå på mina egna små marker, kanske en tjäder eller älg faller.

Vad gör du när du inte jagar?

– Jag sover lite. Annars handlar det om vanligt familjeliv. Det är också mycket arbete, en hel del fiske samt aktiviteter i kyrkan.

Fakta:

Namn: Thorbjörn Holmlund

Ålder: 59

Bor: Svansele

Familj: Far, mor, svärmor, fru, fyra barn med respektive, åtta barnbarn.

4 thoughts on “Thorbjörn stänger inte bildörren

  1. Läste ang valparna , ja visst är det trist. Men sådant händer. Vilja var död när hon föddes men min valpningshjälp fick igång henne. Tur var det då vi ville behålla en tik och två hanar hade kommit först. Det var bara de tre…Hoppas du nu får en hane i den nya kullen.

    • Tack Majsan. Jo, jag har fått bekräftat att jag får köpa en av hanhundsvalparna i den nya kullen. Känns jättebra. Nu äntligen kan jag planera lite bättre, ta ledigt från jobbet i mitten på oktober och så =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s