Vilken action det blev!

Här sitter jag på mitt andra pass, pigg och alert just då men inte en timme senare …

Älgjaktens andra dag började med lite slumrande på två olika pass på förmiddagen. Men efter lunch blev det fart.

Jag och några till personer gick drevkedja. Jag tog min portugisiska vattenhund Trassel med mig så han skulle få komma och och röra på sig lite. Vi gick där och tjoade i skogen på väg mot passarna och PANG! Sedan pang igen. Alla stannade upp. Kort därefter hördes Anders i kommunicken: ”Jag har skjutit på en tjur, men han rör på sig fortfarande.” Han berättar fortlöpande om hur tjuren haltar svårt, han har svårt att tro att den kommer särskilt långt och följer efter den på avstånd för att se om det blir läge för ett till skott.

Jag och Trassel väntar i skogen. Jag vet att han är skotträdd och tjollerpratar med honom för att försöka göra detta positivt: ”Hörde du att det small, vet du nu har vi fått en tjur” säger jag, men han ser inte övertygad ut om att detta är en bra sak.

Pang hör vi sedan igen, och sedan en till. ”Nu är tjuren död” rapporterar Per-Anders. Bra att det blev klart, men Trassel skakar. Lite väl mycket pangande här nu.

Drevkedjan får i uppdrag att fortsätta där vi var och avsluta själva drevet. När vi kommer närmare skottplatsen gör jag en snabb avstickare så att Trassel ska få lukta på tjuren och förhoppningsvis koppla samman skotten med detta intressanta. Jag berömmer snabbt, men sedan måste vi skynda tillbaka till vår plats i drevkedjan.

Vi kommer fram till slutpunkten utan att få fart på fler älgar och samlas vid ett gravröse. ”Du borde passa på och låta hunden spåra fram till älgen nu”, säger några av jaktkompisarna och jag inser att det är ju ett perfekt läge. Så jag och Erica går längs vägen där tjuren ska ha passerat. Och mycket riktigt, där tar Trassel upp spåret, luktar noga på blodfläckarna och sedan bär det iväg i skogen med mig efter i kopplet. Bakom går Erica och rapporterar att han är på rätt väg för hon ser blod här och var. Jag ser ingenting, förutom hunden, här är det fokus. Jag har spårat med många hundar och Trassel gör det bra, riktigt bra. Som ett strykjärn går han, in genom alla omöjliga vägar som älgen gått.

Trassel spårade klockrent fram till älgen. Stolt matte =)

Efter ett par hundra meter kommer vi fram till älgen. Jag berömmer och är så stolt att det nästan kommer en tår i ögat. Och Trassel som brukar vara lite fin i kanten, och inte ens har ihjäl näbbmöss, går fram till älgen, luktar försiktigt, hittar blod, slickar på det och förvandlas mer och mer från en soffhund till en jakthund. Snart står han och sliter lite försiktigt i pälsen. Coolt.

Efter det tar Per ur älgen och snart kommer Stefan med fyrhjulingen så den kan dras ut ur skogen och fram till en väntande traktor med skopa i vilken den får åka sista biten till slakteriet. När tjuren är avklädd och klar, Trassel fick förstås en älgklöv, så drar vi ut på nytt pass.

Trassel har fått en belöning.

Nu blir det action igen. Jag sitter och småslumrar på mitt pass med Trassel fastknuten i ett träd bakom mig. Då börjar det dra ihop sig i kommunikationsradion. Och jag hör drevet som går en bit inne i skogen. Gråhunden Tassa förföljer en ko med kalv. Nu är jag på hugget. Laddar bössan och riktar den mot ljudet. De borde dyka upp här. Men drevet går längre bort, och så hör jag två pang!

En passgranne har skjutit kalven. Men kon springer vidare med Tassa efter sig. Jag är beredd igen. Kon borde nästan ta den här vägen. Sedan hör jag pang, pang åt andra hållet. Anders har fällt kon. Känns bra ändå att kon fick sluta sina dagar nu när hennes kalv hade gjort det.

Men det kändes mindre bra att titta på Trassel nu. Han var inte alls nöjd över allt pangande och krafsade för att komma till mig. Men jag kunde inte pjåska med honom nu, då skulle jag bara bekräfta att detta pangande var farligt. Istället tog jag med mig honom och gick till passgrannen med kalven. Förhoppningsvis skulle Trassel snart få ett och ett att bli två, att pang betyder älg på backen och sånt är ju skoj. Kalven var mycket intressant att lukta på och tugga lite på, men Tassa markerade att nu är det faktiskt JAG som tagit den här så du håller tassarna borta!

Sedan blev det ett mödosamt arbete att få dessa båda älgar ut ur skogen och till slakteriet. Där väntade avklädning och klövborttagning. Trassel fick fler klövar. Nu ska vi träna viltspår och panga lite försiktigt på slutet innan han hittar klöven så kanske det går att omvända honom. Hoppas.

Summerar min första älgjakt; riktigt roligt. Trodde det skulle vara mer långtråkigt att sitta i skogen men det var det inte. Vill definitivt fortsätta. Och … hmm, vore det inte rätt kul med en jämthund också? =)

4 thoughts on “Vilken action det blev!

    • Ja, det är säkert lite trist att vänta. Men den som spar han har … =) Vi kommer inte att jaga något mer förrän 22 september och efter det är det ett uppehåll till oktober någon gång.

    • Tack, jo de här två dagarna har varit jättebra. Lite lugn och ro, varvat med full fart. Perfekt. Har ingen större brådska med att få skjuta själv, bra att få se och lära en del först. Men ändå bra om det inte tar allt för lång tid så det blir så upphaussat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s