Evas första älg blev en 18-taggare!

Eva Björk började jaga i år. Det första hon hon fällde var den här tjuren!

Månadens intervju: Eva Björk från Byske utanför Skellefteå gick ut på sin första älgjakt i höstas. En dag i slutet av september provade jaktlaget att locka på älgarna. Då kom den – bjässen. Evas sambos värsta farhåga besannades. 

1. När började du jaga?

– I år, 3 september 2012. Min kompis Sofie vars sambo är jaktledare i samma jaktlag kom med idén när vi var på skidresa i Hemavan. Så att vi två kunde hjälpa till med jakten så den kunde förkortas. (hihihihi) Jag hade inga egna erfarenheter egentligen. Man kan nog säga att de allra flesta män i min närhet jagar eller har jagat. Och därigenom får man ta del av olika erfarenheter vare sig man vill eller inte.. Det var spännande och mycket lärorikt att ta jägarexamen. Tycker nästan att delar av detta borde ingå i grundskolan för det är nyttiga saker att ha koll på.

2. Vad jagar du helst?

– Har som sagt nyss börjat jaga och jagar endast älg idag. Min sambo jagar älg i samma jaktlag som jag och det var för älgjaktens skull jag tog jägarexamen.

3. Berätta hur en vanlig jaktdag kan se ut:

– Som det sett ut nu i höst så har vi alla som jagar sovit över på plats i huset där vi jagar. Kvällen innan jakt så har vi bestämt var alla ska sitta nästa morgon. På morgonen börjar vi jaga så fort det är tillåtet. Först går någon ut och kollar av kring huset och ladugården om det finns någon älg där om det inte finns någon älg där så åker vi iväg till de olika passen. En del pass ligger lite längre bort så då får man åka lite tidigare. Första jaktveckan steg vi nog upp vid 04.00. Det man vill ha med sig är varmt vatten så man kan ta sig en kopp te/kaffe, mackor, tändare, kniv och man får inte glömma slutstycket hemma som min sambo gjorde en gång. Vi sitter för det mesta bara och passar eftersom vi inte har någon egen hund med i jaktlaget. Ibland har vi med en hundförare från ett annat jaktlag.

4. Vad är det viktigaste för att det ska vara en lyckad jaktdag?

– För att det ska vara en absolut jaktdag så har man skjutit en älg, inte nödvändigtvis jag men någon av oss. Annars så är det en tjusning med att man kommer på pass när det nästan är svart ute man sitter och huttrar lite tills solen börjar gå upp och värmen börjar komma. Hösten är en fantastisk årstid, när det inte regnar …

5. Berätta om ditt bästa jaktminne!

– Mitt bästa jaktminne inträffade i år den 22 september ca 12,30. Vi hade jagat, passat av på morgonen. Det var den kallaste morgonen hittills med frost och klar himmel. Vi satt på pass till ca 10,00 då vi halvfrusna bröt upp för att elda och äta lite lunch. En av passarna hade på väg från sitt pass sett rumpan på en älg och när han berättade detta för Magnus och Daniel så blev de eld och lågor för de ville prova locka lite. Och så var det med den lunchen. Daniel blev placerad på det pass där älgen hade siktas Sofie satt kvar vid ”linjan” Magnus placerade sig mitt emellan dom för att locka och jag placerades att passa av vid landsvägen. Magnus började locka för fullt och det lät riktigt bra men ingen älg dök upp så Daniel tänkte då sätta lite fart i skogen och började skälla som en hund. Plötsligt tystnade Daniel. Älgen fanns nu mitt emellan Magnus och Sofie. Båda hade den på kornet men ingen hade riktigt bra skjutläge. Minst 14-taggar sms:ade Magnus till Daniel. Lockandet fortsatte och så även skällandet.

Då hör jag ett knak åt följt av ytterligare ett. Jag ser en älgkrona komma och gå på väg ut ur skogen åt det håll där jag stod på vägen. Jag satte mig ner i skjutställning och väntade på att den skulle komma ut ur skogen. Hade den på ca 50-60 meter och skulle just trycka av när den tog ett språng ner på vägen och sakta började trava snett bort från mig. Siktade hela tiden och tänkte bara på att den skulle vända på sidan så skulle jag trycka av. Och precis när älgen skulle in i skogen på andra sidan så vände den sig om och jag tryckte av. Dock tog älgen precis ett språng över diket samtidigt som jag sköt. Så jag laddade om samtidigt som jag tog upp komradion för att meddela de andra att sluta ”skälla” och att jag skjutit på älgen. Alla placerade ut sig runt den myr som älgen gått in på, men vi valde att avvakta lite. En stund senare placerade vi ut oss igen och Magnus och Daniel gick in och tack och lov så låg den död inne i skogen. Och det var inte vilken älg som helst det var en 18-taggare och vad jag fått veta och nu förstått så är det tydligen inte ens säkert att man får se någon sådan nån mer gång. Så sambons största farhåga besannades. Jag hade skjutit min första älg och det blev en 18-taggare …

6. Vilken jakt skulle du gärna testa om du fick möjlighet?

– Det skulle vara kul att prova på toppfågel eller rådjur. Därför att jag tror att det är en spännande jakt antingen till fots eller på skidor. När man väl jagat ett tag kanske man kan känna att det vore spännande att få prova på storviltjakt i Afrika eller nåt annat land. Men eftersom jag är så ny i jaktsammanhang så räcker än så länge de norrländska skogarna åt mig.

7. Är det något djur du inte vill jaga?

– Vill inte jaga djurens barn särskilt inte rådjurskid då de är så söta …

8. Vad har du för vapen nu?

– Jag fick ärva min pappas Carl-Gustav 6,5.

9. Vad gör du när du inte jagar?

– Jag umgås med min familj, mina vänner, tränar sonen i fotboll och tränar lite spinning och core.

Fakta:

Namn: Eva Björk

Ålder: 36 år

Bor: I Byskebyn i Byske

Familj, inklusive djur: Sambo Daniel, Emil 8 år, Ellen 5 år, katten Balto och några fiskar.

2 thoughts on “Evas första älg blev en 18-taggare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s