Blir sugen på simträning – men brrr

Trassel är nio år, men still going strong, bara han slipper jogga bredvid cykeln – det tråkigaste han vet!

Trassel är nio år, men still going strong, bara han slipper jogga bredvid cykeln – det tråkigaste han vet!

Visst vill du också ha din hund i toppform? Jag har hittat en intressant artikel i ämnet (från Svensk jakt, se nedan), lite lång, men väl värd att läsas hela vägen.

En del bekräftar det du och jag säkert redan vet. Som att simträning är bra. Men enligt experten ska temperaturen i vattnet inte vara för kall – vilket kan ställa till problem där jag bor. Dessutom är jag själv ingen fantast när det gäller vatten (är som Stig-Helmer), men är det för att träna hund så får jag väl offra mig! =)

Sedan pratar experten om hur ofta man ska ge hunden mat. Han menar att det inte finns någon anledning att ge hunden mer än ett mål om dagen. Jag vill nog gärna ge två. Även om målet på morgonen, innan aktivitet, gärna får vara mindre och med mycket vätska. Får de bara äta en gång per dag upplever jag att hundarna börjar ”hungerkräkas” med gula kräkningar.

Vad säger ni? Hur gör ni? Ett mål eller fler? Simträning eller inte?

Hur laddar man bäst inför, under och efter jaktturen? På bild Svante Morén och Milito.

Hur laddar man bäst inför, under och efter jaktturen? På bild Svante Morén och Milito.

Håll hunden i form med rätt mat och motion

De flesta jakthundar utför ett enormt fysiskt krävande arbete. En stövare eller en stående fågelhund kan under en jaktdag springa mellan fem och tio mil. En älghund kanske inte springer lika långt, men kan istället göra flera snabba krävande ruscher efter skenande älgar. Den som försummar träningen av sin hund får inte bara en jakthund som har svårare att koncentrera sig under arbetet, utan löper också risk att få sin hund skadad.

Hur tränar man då bäst sin jakthund?

Svensk Jakt har träffat en expert på området, Arleigh Reynolds. Arleigh är inte bara framgångsrik slädhundsförare i Alaska, han är dessutom veterinär, forskare och expert på träning och utfodring av hundar.

Arleigh Reynolds berättar att slädtävlingssäsongen innebär en enorm fysisk påfrestning för hundarna.

– När tävlingarna är slut är det viktigt att hundarna får vila. Men vilan innebär inte att jag tar bort träningen. Under våren och sommaren går hundarna på något som kan liknas vid en underhållsträning, med ett minimum av ett par träningspass per vecka.

Simträning effektivast

Arleigh Reynolds betonar att grundträningen syftar till att hålla igång senor, muskler och ligament, att hålla i gång rörelseapparaten så att den ska tåla intensivträningen månaderna innan tävlingssäsongen.

– Någon träning inriktad på att höja syreupptagningsförmågan behövs inte. Hundar har en syreupptagningsförmåga som är nästan tre gånger så hög som människans och det är sällan den som är den begränsande faktorn.

En del av grundträningen genomför Arleigh Reynolds med hjälp av en specialkonstruerad karusell som går cirka 15 kilometer i timmen. Konstruktionen gör det möjligt att löpträna tio hundar åt gången, och eftersom han har 50 hundar kan det behövas. Han har även börjat simträna hundarna och i anslutning till hundgården finns en specialkonstruerad pool som gör det möjligt att simträna åtta hundar åt gången.

Arleighs mätningar visar att ett träningspass på 30 minuter i poolen motsvarar cirka två timmars löpträning i karusellen.

Fördelen med simningen är att den även kan genomföras varma sommardagar, då löpträning hade varit otänkbar. Simträningen eliminerar dessutom helt risken för skador.

Många jägare cyklar med sina hundar sommartid. Arleigh Reynolds föreslår att cykelturerna under början av säsongen bör vara relativt långa, men att man ju närmare jaktsäsongen kommer bör inrikta sig på tempoträning.

Många kortare pass på cykeln i högt tempo eller där man växlar tempo ger en mer allsidig träning än långa pass i måttligt tempo, menar Arleigh Reynolds.

– Annars är simträning det mest effektiva sättet att träna jakthundar, säger han.

– Simträningen bör dock inte genomföras om vattnet är för kallt. Jag tränar aldrig hundarna om vattentemperaturen understiger 15 grader och helst bör den ligga runt 20 grader. Risken för nedkylning är annars stor.

Dåligt tränade hundar

Arleigh Reynolds, som själv är jägare, anlitas ofta av jakthundsklubbar i USA som föreläsare. Han har i samband med jaktprov förundrats över hur dåligt tränade hundarna förefaller vara.

– Jägare lägger ner tiotusentals kronor på att köpa hundar och utrustning men man ägnar nästan ingen tid åt att träna hundarna fysiskt, trots att de flesta jakthundar ska vara atleter för att fungera bra som jakthundar.

– Och kraven är stora framför allt när vi talar om hårt arbete flera dagar i följd. En otränad hund kan arbeta hårt en dag men behöver sedan flera dagar för att återhämta sig. En vältränad hund kan däremot arbeta hårt flera dagar i följd utan att drabbas av stelhet eller skador.

– Träning, vid sidan av rätt utfodring, är grunden för att hundarna ska orka med flera dagars hårt arbete, säger Arleigh Reynolds.

– Det idag kanske största problemet med arbetande hundar är att de ofta är alldeles för feta. De flesta jakthundar bär på 10–20 procents övervikt när jaktsäsongen börjar, vilket kraftigt ökar belastningen på senor, muskler och ligament, menar Arleigh Reynolds.

Krångla inte till det

Den vanliga jägaren ska inte krångla till det när det gäller utfodringen. Det är idag enkelt att utfodra hundar om man använder sig av de så kallade superpremiumfodren.

Men vid hårt arbete, framför allt om arbetet sker flera dagar i följd, börjar även de små detaljerna ha betydelse.

Arleigh Reynolds menar att själva grundutfodringen av hårt arbetande hundar är enkel. De kvalitetsfoder som idag finns på marknaden uppfyller kraven för de flesta hundar.

Däremot bör man se upp med de billigare fodren vars huvudingredienser är billigt spannmål. De här fodren har en låg smältbarhet och tillgodoser inte hundarnas näringsbehov.

– Jag använder ett basfoder med hög fetthalt (performancefoder) hela året. Hundarna utnyttjar framförallt fett som energikälla under arbete och kroppen måste ”tränas” i att förbränna fett. Använder man dessa fettrika högenergifoder endast under jaktsäsongen måste hunden ställas om till den fettrikare dieten minst ett par månader innan.

Använder man högenergifodret hela året slipper man eventuella omställningsproblem.

– Går hundarna upp i vikt tyder det på att de får för lite motion och/eller att de får för mycket mat.

På frågan om hur ofta han utfodrar hundarna menar han att det aldrig finns någon anledning att utfodra en hund mer än en gång per dag. Pratar vi om utfodring i samband med jakt bör man dessutom inte utfodra hunden förrän efter arbetsdagens slut.

– Försök har visat att optimal tid mellan utfodring och arbete är 24 timmar.

Att som en del gör utfodra hunden på morgonen innan en arbetsdag är direkt förkastligt och sänker påtagligt hundarnas prestationsförmåga. Jagar man flera dagar i sträck bör man utfodra hunden på eftermiddagen efter dagens arbetspass. På morgonen får den bara vatten.

Kolhydrater för hjärnan

En del säger att man inte ska ge kolhydrater till hundarna under en jaktdag eftersom detta skulle leda till att kroppen ställer om sig till att använda kolhydrater.

Arleigh Reynolds anser där emot att man visst kan ge kolhydrater till en hund, men först efter att arbetet påbörjats.

Under hårt arbete utnyttjar kroppens muskler framförallt fett som energikälla och kroppen ställer inte om sig till kolhydratförbränning när arbete väl påbörjats. Hjärnan utnyttjar däremot uteslutande kolhydrater som energikälla och små mängder kolhydrater under en arbetsdag påverkar framförallt hundens mentala skärpa under dagen.

Arleigh Reynolds rekommenderar 15–25 gram kolhydrater varannan timme. Själv använder han maltodextrin, som energimässigt har samma effekt som socker men som inte tas upp lika snabbt i blodet. Maltodextrin finns att köpa i hälsokostbutiker. En bit grovt bröd eller lite pasta ger ungefär samma effekt.

Viktig återhämtning

För jakthundar, som arbetar hårt flera dagar i följd, är återhämtningen oerhört viktig. En hund som inte återhämtat sig fullt ut bär med sig en belastning från föregående dag vilket gör att den för varje ny dag förlorar en betydande del av sin prestationsförmåga.

– Vi har upptäckt att återhämtningen går mycket snabbare om hundarna får en liten mängd långsamma kolhydrater direkt efter arbete, berättar Arleigh Reynolds.

– Den närmaste halvtimmen efter arbete är kroppens celler speciellt mottagliga för att fylla på glykogenförrådet. Ge hunden motsvarande 1,5–2 gram maltodextrin per kilo kroppsvikt direkt efter att hunden kopplats och ge den sedan huvudmålet någon timme senare när den varvat ner. Även här kan maltodextrinet till nöds ersättas av en bit grovt bröd eller av pasta.

Erik Wilsson (2006)

Här är länken till artikeln.

16 thoughts on “Blir sugen på simträning – men brrr

 1. Jag kom efter mycket om och men fram till att det som passar min hund bäst är ett mål om dagen. Det ges på kvällen. Då äter hon så hon ser ut som en liten tunna och slocknar nästan direkt. Sedan sover hon 8-10 timmar.

  Simträning har vi inte gjort speciellt mycket. De gånger som jag tycker funkat bäst har faktiskt varit när vi varit och sprungit en slinga för att sedan tillsammans simma i en sjö. Några gånger har vi avslutat löppasset på ena sidan sjön och simmat över sjön till resten av familjen. Bra träning för husse och hund. Men jag skulle nog inte simträna min hund i så kallt vatten att jag själv absolut inte skulle kunna tänka mig ett dopp….

  • Låter jättemysigt med dina löprundor och simturer efter det. Eller … imponerande i alla fall. Jag är som sagt ingen badtok, tycker det är läskigt att vara där jag inte bottnar och sånt – en fegis på vattnet =) Men om jag paddlar en kanot så kan hundarna simma, bra idé va? Funderar om man borde ha flytväst på gamla portugisen? Vorstehn får nog inte ha någon, han ska lära sig att simma ordentligt inför jaktproven, eller?

 2. Brukar bara ge hundarna mat på kvällen men nu får alla både morgon & kväll iom att valparna behöver det. Självklart ger jag lite mat och mycket vätska på morgonen om jag vet att jag ska köra hundarna under dagen dock 🙂
  Simträna… ja det är nog superbra men då ska man ha en hund som gillar det. 😉 Tarro hatar att simma! Selene likaså. Det går jättebra att gå ut i vattnet tills det är under magen men helst inte längre. Selene kan dock gärna lägga sig i vattnet och mysa men simma?!? Nä varför ska man göra det??? 😉
  Vi tränar annars förutom draget då lite agility under sommaren och det är jättebra träning det med då man verkligen ska ha kondition både som hund och människa 😀

  • Ha ha tack Ingela för din kommentar! Kul med hundarna som inte vill simma. Agility är också bra, både för folk och fä som du säger! =) Men många säger att sibbarna lätt går varma om man tränar dem sommartid, därför har jag funderat på simträning. Men risken är att de ska jaga sjöfåglar om de får vara lösa … Vorstehn och portugisen är inga problem, tror jag =)

   • Det går jättbra med sommarträning av Sibbar, det man måste tänka på är att inte köra för långt och för fort utan anpassa sträckan och hastigheten. Jag jämför att ställa en hund maj-augusti med att tänk om Marcus Hellner och Charlotte Kalla skulle vila den perioden, de skulle inte kunna prestera något bra ute i spåret under tävlingssäsongen då. Lika så för en hund, häst eller vad som helst. Man ska inte vara rädd för att träna hundarna utan istället anpassa träningen efter vädret/klimatet 🙂

   • Jag håller med dig Ingela! Tycker inte om att ”ställa” hundarna. Men samtidigt är det bra att få gå ned i en lindrigare fas. Och slädhundsträning är svårt att göra på sommaren, jag vet otaliga slädhundsexperter som avråder från sådant när det är varmare än 13 grader eftersom de kan ”gå varma” och liksom få fel på termostaten. Men nog har jag kört dem korta pass i lite varmare än så, med många stopp och mycket vätska. Men hur det än är så är det svårt för oss människor att avgöra hur varma de är, därför känner jag att det är onödigt att chansa för mycket.
    Visst skulle det vara bra att träna agility, gå långa promenader och sådant. Men med 18 hundar blir det drygt att köra en och en på agilitybanan. Eller gå 20 promenader, eller 10 då om jag tar dem två och två. Skulle gärna ha en skolklass som kom och hjälpte mig … =)
    Det blir lätt att man låter dem rusa runt i vår stora inhägnad, då motionerar flera samtidigt =) Och så försöker jag ha ett rullande schema för dem som får komma ut på promenad, de måste ju få se något annat än hundgården! =)

 3. Kolla in Skellefteå Hundcenter där de har hundarna i bassäng 🙂 kanske kan va en idé 🙂
  Simning är bra träning för alla då den är otroligt skonsam. Har tränat hästar sommartid på detta sätt 🙂

 4. Vi ger hundarna 2 mål om dagen. Kl 0600 och mellan 16-1630. Nu ger jag Trym 3 mål om dagen då han är som ett benrangel…han har så hög förbränning. Tappat 4 hg o det är mycket för en tax….
  Taxar är svåra tror jag på att simma …..mina i a f
  Stolt matte idag…du får kolla

  • Tack för ditt inlägg Majsan! Jag tror också på det här med två mål, tycker det känns lite väl Varg-aktigt att bara ge dem ett mål. De är ju trots allt hundar som lever under lite andra omständigheter.
   Jättegrattis till förstapriset på drevprovet! Förstår precis hur stolt man känner sig! Som jag gjorde när det visade sig att min gamla portugisiska vattenhund var en stjärna på viltspår, bara hux flux! =)

 5. Jo med så många hundar blir det ju helt klart mycket krångligare 🙂
  När vi tränar drag på somrarna så kör vi kanske 8-12 km och stannar några gånger så att hundarna får pusta ut lite och när vi är klara avslutas det med bad i en bäck där de samtidigt får dricka, väldigt uppskattat! 🙂

 6. Jag tycker att det är otroligt irriterande med jägarhundägare som inte tränar sina hundar annat än under jaktsäsong! Hur ska de kunna tro att hundarna då ska funka och framför allt orka? Korkat! Vi går, springer, cyklar eller ”kör” med en upphottad sparkcykel och jag skulle gärna simträna dem men känner mig lite osäker i hur jag i så fall skulle gå till väga rent praktiskt…Och angående mat får våra hundar mat en gång per dag, mest av den anledningen att endast en av tre vill äta på morgonen…eller hon vill jämt äta. Det är också svårt med foder när två av våra hundar har svårt att lägga på hullet medan en gör det väldigt lätt :-S
  Vi ses imorrn! 🙂

  • Håller med dig! Det är så typiskt när man ser folk ute och cyklar med sina hundar i augusti, typ ett par veckor innan de ska köra igång. Hundar som man knappt trodde fanns i byn annars liksom … =) Fast måste säga att här i Yttervik ser jag inte så mycket av den varan, här fattar de flesta att hundar ska motioneras året om =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s