Skrämmande – men bra

Smokey. Röken letar sig ut ur piporna efter skotten avfyrats.

Smokey. Röken letar sig ut ur piporna efter skotten avfyrats.

Läste i en artikel i Norran (lokaltidningen i Skellefteå) att från och med den 1 mars erbjuds svenskarna för tredje gången möjligheten att lämna in skjutvapen och ammunition som de saknar licens för till polisen utan att straffas.

Vid den förra amnestin, som genomfördes 2007, lämnades drygt 13 600 vapen in, varav 32 var automatvapen.

När den första amnestin genomfördes 1993 drogs mer än 17 000 olovliga vapen fram ur gömmorna. Den gången tog polisen emot 54 helautomatiska vapen.

För mig är det skrämmande att det finns så mycket olovliga vapen där ute. Och jag antar att det bara är en bråkdel som lämnas in.

Mycket av det är säkert bössor som blivit kvar när maken dött (det är ju trots allt mest män som är jägare, särskilt i den äldre generationen) och änkan har inte orkat ta itu med det där. Eller så inte vetat, eller inte blivit informerad, om att hon borde lämna in dem.

Men det verkar ju komma fram en del helautomatiska vapen också. Förstår inte riktigt varifrån de kommer? Insmugglade? Gamla lumpenvapen? Otäckt känns det i alla fall.

Men bra att Polisen i alla fall ordnar den här amnestin. De måste ju tycka att det har en poäng och ger effekt, annars skulle de väl inte ordna det igen?

4 thoughts on “Skrämmande – men bra

  1. Det finns nog bra mycket mer ute i stugorna än man tror. Jag tycker att amnestin är bra, men den fångar nog upp betydligt fler gamla torparbössor än moderna nysmugglade vapen vilka väl egentligen är de man är ute efter. Om man gjorde det möjligt att legalisera gammelmorfars oregistrerade vapen (eftersom man inte behövde registrera vapen när gammelmorfar köpte dem) så tror jag att man skulle slippa en massa obehag för en massa ofrivilliga vapenbrottslingar.

    • Precis Leif, det är det jag är rädd förr, att det liksom ändå inte fångar upp de farliga bössorna. Men de kommer man väl inte åt nästan hur man än gör, om det inte blir vid en husrannsakan eller så …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s