En låtsasvåldtäkt är effektivt

Foto: Dan Andersson, http://kvistabo.blogspot.se/

Foto: Dan Andersson, http://kvistabo.blogspot.se/

Nu fortsätter min lilla inläggsserie om lockjakt efter att jag var på PA Åhlens föreläsning. Nu är det dags att locka rådjur.

– När du ska locka råbock är kamoflaget mycket viktigare än när du lockar älg. Rådjuret har en mycket bättre syn, så det gäller att dra på sig kompostkostymen och sitta stilla, berättar PA Åhlen.

Man kan använda lockpipor med inre membran, yttre membran, klämbälgar och till och med grässtrån mellan tummarna.

Man kan härma getens kontaktläte – som mest låter som ett ljust pip. Sedan finns det getens hetsläte och ångestläte, kidets kontaktläte och ångestläte.

– Du kan ta en pinne och riva runt i löven, det låter som när de fejar hornen, säger PA Åhlen.

Ljuden visar han på ett tydligt sätt på den här filmen som han lagt upp på Youtube.

En bild som PA visade när det gäller hur du ska välja pass.

En bild som PA visade när det gäller hur du ska välja pass.

Både när du ska locka älg och rådjur, ja – alla djur utom fågel, gäller det att vara smart när du går ut till passet.

– Du ska gå mot vinden, och sedan sätta dig så att vinden blåser precis där du gick.

Det är för att det ska bli en smal remsa med lukt och spår, så att man inte i onödan sprider ut sin doft över halva hygget där man tänkt spana.

– Sen vill de flesta djur göra en böj bakom dig för att lukta av din vittring innan de går fram. Det är smart av dem för de vill ju kolla om du verkligen är den brunstiga ko/get du utger dig för att vara, eller om du har sällskap av en större tjur/bock än dem.

När de gör den böjen är det ju bra om de inte genast träffar på din lukt, därför är det bra att gå ut mot vinden som PA beskriver. Sedan lockar han med vinden.

Sitter du lite snårigt till kan det vara svårt att veta när bocken kommer. Då kan du ta koltrastar och nötskrikor till hjälp. Eftersom rådjur har samma färg som rävar tror ofta fåglarna att det är en räv som är på väg att ta en fågel eller kolla fågelbon. Så de sätter igång en högljudd bevakning, även om det råkar vara ett rådjur.

Bästa perioden att locka på rådjur är enligt PA Åhlen från 16 augusti och en vecka framåt. Då är det precis efter brunsten, bocken har parat alla getter i sitt revir och är mer mottaglig för lockjakt. Och skulle du då köra med en gets ångestljud – som den ger ifrån sig när den blir parad/våldtagen av en bock – ja då kan du få stor effekt på bocken.

– Ingen ska ju få komma och våldta en get i hans revir, säger PA Åhlen.

Vad säger ni? Vet ni redan det mesta eller har ni fått nya idéer på hur man kan göra?

5 thoughts on “En låtsasvåldtäkt är effektivt

 1. Sommartid är det kul och väldigt lätt att locka fram rågetterna för att få bra bilder. Som jag skrev i min kommentar till det förra inlägget om lock så har jag tagit de senaste årens råbockar genom att locka fram dem. Här är en berättelse från när jag fick in en i skottläge genom att blåsa i ett grässtrå för att låta som ett kid:
  http://lipoptena.blogspot.se/2011/08/lockebock.html
  Och en där jag använde buttoloo för att låta som en uppvaktad get:
  http://lipoptena.blogspot.se/2012/08/bockjakt-och-dod-sok.html

 2. Bengt
  Tack för informationen!
  Köpte en lockblåsa (en klassisk gummituta) igår o ivrigt gick ut 100-150 m från mitt hus, efter att lyssnat på något youtube klipp för att testa o träna inför jakten. Förstår nu att jag körde två stress/hets ljud följt av två kontakt ljud i serie o väntade i ca 5 min innan nästa serie. Hörde en bock på håll som skällde men var kanske galet val av ljud från mig.Men känns som jag fick mera på benen efter att jag läst er artikel så ska göra nytt försök ikväll.
  Tack!

  • Vad roligt att du hittat hit Bengt. Kul också att du tycker dig ha fått mer kött på benen efter den här artikeln. Lycka till i dina fortsatta försök. Eller så fick man inte säga – man ska ju säga skitjakt på dig … =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s