”En hare kan dö hur många gånger som helst”

Foto: Dan Andersson. http://kvistabo.blogspot.se/

Foto: Dan Andersson. http://kvistabo.blogspot.se/

Vi är inne på del tre av lockpipor-föreläsningen. Nu ska vi locka räv. Antingen kan man göra enligt en tysk tradition, eller på PA Åhlens sätt.

– Enligt den tyska traditionen går man ut på passet, sedan sitter man stilla i 30 minuter. Efter det blåser man i lockpipan EN gång, ett ljud som låter som när man dräper en hare. Sen är man tyst. Väntar. Man blåser inget mer. För man menar att en hare kan bara dö en gång, berättar PA Åhlen och tillägger:

– Men jag menar att en hare kan dö hur många gånger som helst.

När man ska locka räv är kamoflaget viktigare än någonsin. Räven har enormt bra syn. Sedan gäller det att vara ute under rätt tid på dygnet.

– Vid klockan 19-20 stämplar räven in på sitt jobb och jobbar i 12 timmar. Då har den som arbetsuppgift att söka reda på andra djur och äta upp dem. Sen stämplar den ut och sover.

Så med andra ord är kvällen en bra tid att locka, eller tidig gryning innan räven är proppmätt efter nattens jakt. Första och andra veckan i april tycker PA att lockjakten funkar bäst. Då är det ljust redan klockan fyra på morgonen. Och skulle det dessutom vara månljust …

– Om det är skare och månsken tre dagar innan fullmåne, då är det som bäst. Då är det bara att ringa chefen och säga att ”jag kommer inte på några dagar”, säger PA.

Är det djup pulsig snö är det inte bra.

– Då kommer inte rävarna. De vill ha en chans att dra sig undan.

PA brukar locka i högst 25 minuter på ett pass.

– Det finns forskning som visar att djuret dyker upp under de första 20 minutrarna, eller inte alls. Så jag lockar hellre 25 minuter per pass och hinner flera pass, än att jag sitter en timme på ett pass.

Här kan du se en kort film om hur lockjakt på räv kan gå till.

Några tips:

 • Sitt inte i öppna torn. Räven ser dina konturer. Sitt i så fall i täckta torn.
 • Locka, sitt sedan tyst i tio minuter.
 • Locka 10-20 sekunder, sitt tyst i 1-2 minuter, locka igen, sitt tyst. Upprepa i 15-25 minuter.
 • Använd gärna bulvaner – räven letar rörelsen efter haren som håller på att dö. Du kan ha skakande låtsaskaniner, andra batteridrivna låtsasdjur och även en pinne med gåsfjäder.

Vilka lockas av en pipa som härmar harens ångestskrik?

 • 1 av 3 rävar
 • 1 av 400 mårdar
 • 1 av 1 kråkfåglar
 • Men enligt PA även rovfåglar, klövdjur (för att de tror att ljudet kommer från kalvar), vargar och björnar.

Och du,  testa med en bit frigolit på en spegel också.

– Det är en av de bästa lockpipor ni kan få. Däremot har det lite sämre räckvidd.

Vad tror ni om hans råd och tips? Har ni testat det själva redan? Hur gick det?

Nästa inlägg blir det sista i min lockpipe-orgie =) Då får ni PA:s tips för att locka kråka och björn. Och hur ni överlever det sistnämnda …

7 tankar om “”En hare kan dö hur många gånger som helst”

 1. Jag tror på hans tips, vi har lockat en del (mest räv och rådjur) och faktiskt fått skjuta någon gång…jag tror dock att det krävs myyyycket träning med piporna! Nu finns det ju även ”elektroniska speldosor” som jag gärna skulle vilja prova 🙂

  • Vad bra Mona! På vilket vis behövs det mycket träning med piporna? Är det för att få dem att låta rätt eller få till rätt intervaller och trovärdighet? Jag tänker att det kan vara lätt att vinden jävlas och vänder/svarvar så man bli avslöjad, eller att den skarpögde räven ser en trots kamoflaget?

 2. Jag har provat rävlock en del. Några gånger har jag fått skjuta också. Roligast tycker jag det är när man får syn på räven INNAN man börjar blåsa, så att man kan betrakta reaktionen, eller frånvaron av reaktion. För det är ju så, ibland skiter räven högaktningsfullt i ljudet, det är helt enkelt inte något som lockar eller så stämmer det bara inte. Men det är en rolig jaktform
  Exempel på när allt stämmer till 100%:
  http://lipoptena.blogspot.se/2011/02/nar-allt-stammer.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s