”Om du ska locka björn – sitt i torn”

Kamp mellan tva stora bjornar. Foto: www.fotoakuten.se.

Kamp mellan två stora björnar. Foto: www.fotoakuten.se.

Nu är vi inne på fjärde och sista delen av min lockjaktserie efter föreläsningen med PA Åhlen. Det är dags att locka kråka och björn.

– Det är sjukt kul att locka kråkor, menar PA.

Det du behöver är helst en riktig uppstoppad uv.

– Det är värt hur mycket som helst. Det blir en abnorm skillnad mot att ha en plastuv.

Men ska du försöka hitta en riktig uppstoppad uv på Blocket eller liknande är det viktigt att den har ett intyg som visar att den är lagligen tagen ur naturen innan 1960. Runt 5 000-8 000 får du räkna med att den kostar. Annars går det att köra med en plastuv om du ”hottar” upp den litegrann.

– Kapa av huvudet och klistra dit det igen så att uven tittar uppåt, det är viktigt. Klistra på olika fjädrar, som fasanfjädrar. Hitta gärna riktiga ögon också hos en konservator, tipsar PA.

Sen bygger man gömslen, två-tre stycken beroende på hur vinden ligger. Och matar kråkorna med köttrester, lax och liknande. I mörkret sätter du ut en uv i en trädtopp intill gömslena. Du smyger ut i din ”kompostdräkt” till gömslet i gryningen. Lockar med kråkpipan. Här finns en filmsnutt som visar hur det går till.

– Det är helt fantastiskt när de får syn på en riktig berguv. Jag skjuter, lockar tillbaka dem med kråkpipan, och kan skjuta igen. I april är de väldigt revirmedvetna och om jag då gör revirlätet blir de så förbannade och kommer båda två, hanen och honan, och spanar ”Var är den”? Jag gör en doublé så lätt, säger PA och ler.

När du ska locka björn kan du använda kalvångesttutan.

– 25-50 procent av älgkalvarna som föds blir björnmat, menar PA Åhlen.

Och kalvångesttutan går att locka med även utanför ordinarie kalvtid.

– Björnen är inte så smart att den tittar på sin årstidsklocka och tänker att ”Nej, nu borde det inte födas några älgkalvar”.

Smartast är förstås att sitta i ett torn HÖGT upp när du blåser i tutan. För nalle är inte riktigt på topphumör när han eller hon kommer.

– Björnen kommer i akt och mening för att attackera den björn som just tagit älgkalven …

PA föreslår att man annars kan vara två skyttar som sitter med ryggarna mot varandra och inväntar den sura björnen. Men jag är inte så säker att jag gillar den idén. Inte heller känns det så betryggande att sitta i torn – för björnar är rätt bra på att klättra. Eller vad säger du?

6 thoughts on “”Om du ska locka björn – sitt i torn”

    • Roligt att du tycker det Majsan. Var rädd att det kanske blev lite tjatigt med samma tema, men det var ju bra att du uppskattar det. Ja, vad spännande det blir med ultraljudet! Hoppas det blir många valpar – men inte för många förstås.

  1. Kul läsning 🙂 Jag skulle då hellre sitta i ett torn än på marken och locka björn! Även om de klättrar bra så känns det betydligt säkrare och uppe i tornet kan du nog lättare skrämma iväg den, sitter man på marken har man ingen chans om det blir alltför sur… Men jag vill helst inte ha nån björn i närheten på jakten utan hellre se dem från bilen när man är ute och kör 😉

  2. Man kan bygga uvbulvan av hönsnät o sen piffa på med fjädrar o allehanda attiraljer. Kan man anpassa storlek o så själv.
    Bulvanen Ulf är byggd så, som Fredric o Jonas jagar med.:) Och funkar super! Jättearga kråkor! 😉
    Man kan även lägga en död kråka i klorna på bulvanen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s