Jag har flått en räv för första gången

Här har jag börjat flå bakbenen på räven.

Här har jag börjat flå bakbenen på räven.

Jag hade gått som katten kring het gröt några dagar. Räven fanns där, redo att flås. Men jag hade aldrig gjort det förr, så det tog liksom emot. Men till slut tog jag mig i kragen.

Jag hade googlat på nätet och hittat den här sajten som jag studerade noggrant. Jag tänkte att jag behöver ju inte vara sååå noga eftersom jag inte ska sälja skinnet eller stoppa upp räven – jag ska ju bara träna Hagel på den.

Så skulle jag bara hitta en bra kniv … Jag visste att vi hade en lagom stor och enormt vass kniv någonstans … men var? Nej, jag hittade inte den. Tröttnade och tog en kökskniv istället. Stor och otymplig, men vass – det är viktigast.

Så satte jag igång. Monterade räven liggande på rygg med tassarna fastknutna i de olika hörnen. Började skära nere vid ena baktassen. Fick ingen bra början. Tog i ännu mer med kniven och kom in rätt mycket i köttet. Nåja, nu kunde jag jobba vidare och lossa skinnet från kroppen bit för bit.

Här har jag blottlagt frambenen och en del av bröstet. Nu började det bli svårare.

Här har jag blottlagt frambenen och en del av bröstet. Nu började det bli svårare.

Jobbade vidare med andra tassen. Sedan frambenen, bröstkorgen. Gissar att man nog borde ha hängt upp den nu, som på skissen jag kollade på, men jag jobbade vidare med räven liggande ett tag till. När bröstkorgen och magen var blottad hängde jag upp den i bakbenen. Nu gick det förstås mycket lättare att få av skinnet och snart var jag framme vid huvudet.

Hur skulle jag göra nu? Kände inte för att flå huvudet, det kändes för avancerat. Kunde jag kapa av vid halsen och ha huvudet kvar i sin helhet med resten av skinnet? Eller skulle räven bli lurkig? Jag ringde Emil – en jaktkunnig kompis som jag förresten var på bäverjakt med förra våren.

Eftersom jag skulle ha skinnet som träning till Hagel såg han ingen anledning till att behålla huvudet. Han tyckte att jag bara skulle skära av skinnet vid nacken.

– Och så fryser du in skinnet i en vecka så att eventuella bakterier och sjukdomar i räven dör, förklarade han.

Så det gjorde jag. Nu väntar jag otåligt på att de sju dagarna ska gå så jag får plocka fram skinnet igen och låta det torka i vårsolen. Jag har nog lämnat ganska mycket fett och sånt kvar på skinnet så det kan behöva sin tid att torka – om det nu hjälper?

Här är skinnet klart. Notera den smidiga kniven jag använde ...

Här är skinnet klart. Notera den smidiga kniven jag använde …

13 thoughts on “Jag har flått en räv för första gången

  • Tack för ditt stöd =) Jo, hoppas det går bättre nästa gång. Det svåraste var nog inte att liksom ta sig fram mellan hud och kött, utan mer veta hur man ska lägga upp det när man ska över bröstkorgen och andra knepiga ställen.

 1. En bra kniv är verkligen ett måste 🙂 kanske lite mindre än denna dock 😉 det gick ju bra för dig så nu kan det bara gå ännu bättre när du blir mer van eftersom 🙂

  • Precis, det var synd att jag inte hittade den bättre kniven som dessutom var mindre, mer som en fiske- och jaktkniv. När jag hittar den kommer det att gå hur lätt som helst … typ … =)

  • Tycker du Majsan? =) Tja, den blev då avklädd i alla fall … Och som sagt, hyfsat resultat med tanke på jättekniven jag använde. Men den var i alla fall vass! =)

  • Tack, snällt. Tja, jag tror den hade legat i a f ett par veckor – och ändå tycker jag skinnet släppte rätt bra. Men det ska bli intressant om det blir en nästa gång – om det går lättare om det är en mer nyskjuten räv …
   Synd på mården. Hur blev resultatet? Något att spara ändå?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s