Renar – spring för livet!

”Akta dig vovve. Sådana här renar kan vara skitfarliga” Foto: Jeanette Lövgren

”Akta dig vovve. Sådana här renar kan vara skitfarliga” Foto: Jeanette Lövgren

Alla som har jakthundar vill att hunden för all del ska jaga det man tänkt – men också låta bli vissa typer av vilt. Särskilt renar. Då kan man göra som Mattias Westerlund, Hundskolan Vision, som föreläste i onsdags. Han kör med ömkningsstilen.

Tänk dig att du ska klippa klorna på hunden. Du råkar klippa i en pulpa och blodet droppar. Antingen utbrister du ”Herregud, stackars liten, gjorde det ont” och får smått panik, virrar runt och letar toapapper. Eller så säger du ”Schh” när hunden piper till, behåller greppet och klipper lugnt vidare några klor till innan du med lugn i själen hämtar toapapper att torka med. Det förra gör att du ganska snabbt sabbar framtida lyckade kloklippningar. Det senare ökar chanserna att ni får ett fortsatt trevligt kloklipparliv tillsammans.

Men när det gäller renar ska du välja det sjåpigare alternativet, att ömka. Gärna verka panikslagen. Mattias Westerlund säger att vi ska leta reda på en renhjord. Ta med hunden och gå så att den ser renarna, eller får vittring och börjar spana.

– Sedan säger du ”Oj, oj, oj”, rycker till i kopplet och springer för livet, säger han och visar med kroppen hur hunden springer för livet i slow motion, kollar sig över axeln för att se vad som var så hemskt, och sedan skyndar vidare.

– Efter det ömkar du hunden, och signalerar att ”Förstår att du blev rädd, det var ju med livet som insats vi precis lyckades undkomma de där renarna”.

Ibland blir hunden skärrad, till synes utan anledning. En trapp kan bli jättefarlig. Då är det bara att ta sats ...

Ibland blir hunden skärrad, till synes utan anledning. En trapp kan bli jättefarlig. Då är det bara att ta sats …

På så vis har vi dragit nytta av ömkandet som metod. Men det är typ det enda tillfället som ömkandet kan användas till något vettigt. Annars gäller det att verkligen inte gå i den fällan.

Låt säga att du vill gå uppför en trapp. Det vill inte hunden. Han säger att trappen är livsfarlig. Du sätter dig på huk, klappar försiktigt på trappen och säger med gullig röst ”Men kom då, den är inte farlig”. Vad händer? Jo, hunden får tydlig bekräftelse på att om man närmar sig den där trappen har det dödlig utgång. I ditt kroppspråk har du bekräftat hundens rädsla. Han tycker att du precis sagt ”Japp, jag håller med, den är livsfarlig”.

Istället ska du, enligt Mattias Westerlund, koppla hunden och ta sats. Gå mot trappen med bestämda steg och DRA hunden uppför trappen.

– Hunden skriker och stretar emot. Den säger ”Hjälp, hjälp, jag kommer att dö.” Men du tar med den upp. Väl uppe tittar den sig förvånat omkring och säger ”Nämen jag dog inte. Vad är det här för ett ställe?”.

Sedan ska ni ned igen. Det blir samma procedur när hunden ser den förskräckliga trappen. Han skriker att döden är nära. Du tar lugnt ned honom, i en bestämd rörelse, och visar att han överlevde. Sedan gör ni så några gånger.

Gärna med trevliga korvbitar på respektive våning för att göra det mer uppskattat. Vill inte hunden ta korvbiten är den för stressad. Prova igen senare. När den tar korvbiten vet du att den är relativt tillfreds med livet. Det sista stycket är mina egna åsikter och tips (så inte Mattias Westerlund känner sig felciterad) De funkade bra när jag tränade mina tidigare hundar till räddningshundar. Då var det ofta tuffa miljöer som hundarna skulle lära sig att hantera.

Vad säger ni om detta? Ömkar ni utan att ni tänkt på det, eller klarar ni att vara avslappnad och ”bara göra”. Och tror ni det funkar att ömka i samband med renar?

Missade ni första delen av föreläsningen finner ni den här under, eller genom att klicka på denna länk.

2 thoughts on “Renar – spring för livet!

  1. Alltid kul att få till sig kunskap av andra. Jag skall återigen gå kurs hos min uppfödarmentor som tar dit Peter Ekeström http://www.dogworks.se som hon känner. Hon brukar bjuda in sina valpköpare o andra för att fylla upp kursen. Jag var förra året 2 dagar vilket var bra med Vilja. Skall ta henne igen då hon behöver tränas mht hennes mentaltest. Hon är ju lite rädd o nervös av sig i början.
    De små mår bra

    • Kul att höra att de små mår bra. Och kurs/utbildning är alltid kul, särskilt att ”få tillåtelse” att nörda in en hel helg eller så på sitt favoritämne!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s