Min första anmälan är gjord

Snart dags för prov.

Snart dags för prov.

Nu har jag anmält mig och Hagel till vårt första eftersöksprov. Det blir i Skellefteå, troligen i en by som heter Gummark, lördag den 6 juli. Lyckönskningar mottages tacksamt! =)

Vi startar i unghundsklass. Då ingår två huvudmoment.

1. Släpspår. Han ska kunna spåra en släpad fågel i 100 meter. Antingen lös eller i lina. Jag tror jag tar lina även om han redan nu visat att han klarar det bra utan. När han hittar fågeln ska den apporteras tillbaka, gärna att han går hyfsat fot bredvid mig även om det inte verkar vara störtnoga. När vi kommer tillbaka ska Hagel släppa fågeln i min hand, efter att domaren gett klartecken.

2. Vattenarbete. Hunden ska simma ut och hämta en kastad fågel i vattnet. I unghundsklass är fågeln endast på ett sådant avstånd som det går att själv kasta den. Vattendjupet ska vara så att hunden måste simma minst halva sträckan. Hunden ska sitta okopplad vid sidan om föraren och vara lugn när de kastar ut fågeln. I unghundsklass avlossas inget skott innan kastet, däremot i de högre klasserna.

Än så länge är det vattenarbetet jag känner mig mer osäker på. Av naturliga orsaker har det inte blivit så mycket bada förrän sista veckorna. Det lilla Hagel fått simma så verkar han ha en rätt plaskig simteknik, vilket gör det svårt att se fåglar och överhuvudtaget att ta sig fram. Så jag måste nog hoppa i bikinin och hjälpa honom få stabilitet i simningen.

Något annat som jag bör tänka på som premiärdeltagare på jaktprov?

6 thoughts on “Min första anmälan är gjord

  1. Kul! Jag minns hur nervös jag var första gången, när man inte visste riktigt hur det skulle gå till :)) men det är riktigt roligt och nu blir det ju faktiskt fjärde året för oss :)) Oj vad tiden går…Lycka till!

    • Jo, det nervösa är att jag inte riktigt vet hur det går till och hur ”hårt” domarna dömer. Jag har ju tävlat i lydnadsklass, bruks och sånt förr och då var det ofta ganska petigt. Nu har jag fått intrycket att det inte behöver vara direkt cirkuskonster, bara det är funktionellt liksom. Hoppas det stämmer … =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s