Två tjädrar — och ståndskall på älg

Först rundade vi den här myren. Vad tror ni, är det ett bra skogsfågelställe?

Först rundade vi den här myren. Vad tror ni, är det ett bra skogsfågelställe?

Jag och Hagel har testat ett nytt område. Vi fann två tjädrar och en älg.

På kartan såg området lovande ut. En rejäl myr, en tjärn med mer myrmark runt om och så ett berg. Jag började i motvind med att runda myren. Vi fann älgstigar, älgbajs och älglegor. Jag suckade. Snacka om att prägla hunden på fel vilt. Hur sjutton ska Hagel fatta att det är fågel vi ska söka när det formligen kryllar av älg istället?

Det kryllar av älgbajs ...

Det kryllar av älgbajs …

... och älglegor.

… och älglegor.

Jag försöker lära mig läsa honom. När han ränner iväg i snabb fart med näsan i backen utgår jag ifrån att det är älg och hojtar åt honom att vi tar en annan väg. När han vindar i luften, eller snurrar lite mer runt, runt med nosen i backen kan det vara fågel.

När vi kom till tjärnen hade han sökt i 45 minuter. Han var inte särskilt trött, men jag bestämde att det var dags att vila ändå. Vi ska inte gå så långa pass att han blir alldeles färdig så här i början. Det blev vatten, saft, korvmackor och en stunds dåsande i solen. Fantastiskt skönt! Totalt tyst. Bara jag och vovven. En vanlig onsdag! Väl värt att spara semesterdagar till den här perioden!

Här pausade vi.

Här pausade vi.

Visst är korvmackor bland det bästa som finns?

Visst är korvmackor bland det bästa som finns?

Hagel passade på att vila, efter att ha fått en egen korvmacka.

Hagel passade på att vila, efter att ha fått en egen korvmacka.

Sedan sökte vi vidare. När vi minst anade det så flög en enorm tjädertupp från ett träd och bort mot den plats där vi tidigare rastat! Inte hann jag skjuta heller! Och den satt redan en bra bit upp i trädet så det var knappt Hagel märkte något, fastän jag upplevde det som att hela himlen mörknande när den mäktiga fågeln drog iväg. Jag kände hur jägarhornen i mig växte. Den där tuppen skulle jag ha!

Nu kom min orutin fram. Jag ställde mig frågor. Vad är smartast att göra? Följa efter tjädern och hoppas att han landat inte så långt bort? Eller fortsätta söka i området – för där man finner en finns det oftast fler, eller? Jag bestämde mig för att följa efter. Eller ta en liten sväng först så vi kom rätt i vind och hoppas på det bästa. Berätta gärna om era erfarenheter och vad ni skulle ha gjort.

Men nej, inget fynd. Jag rundade tjärnen igen för säkerhets skull, men ingen tjäderjä-el!

Så vi fortsatte enligt ursprungsplanen. Efter en stund började Hagel rassla runt snåren efter något intressant. Älg eller fågel? Jag hade just funderat på att dra fram bössan då något stort flaxade iväg bakom en sorts djungel. Långt ifrån något skottläge. Synd. Men Hagel såg den och följde efter en bit så jag fick träna på stanna-kommandot – som funkade. Alltid något!

Frågorna kom igen. Försöka söka rätt på fågeln som drog iväg? Eller söka vidare i området? Jag bedömde att det som dragit iväg inte var en tjädertupp utan möjligen en tjäderhona. Vilket kunde innebära att det fanns en tjäderkull i närheten. Om vi hade fenomenal tur. Vilket vi inte hade. Hur hade ni resonerat i det här läget?

Vi knatade uppför ett berg. När Hagel hunnit till toppen, och försvunnit utom synhåll, hördes ett imponerande ståndskall.” Jäklar i helskotta nu drar han iväg efter en älg och lär sig en massa dumheter”, hann jag tänka och skyndade mig upp. Jag vrålade ”Hagel hiiiit” allt vad jag kunde. Och se på rackarn, han kom tillbaka! Jag berömde jättemycket. Sedan tittade jag ner mot den plats där Hagel skällt. Där stod älgen kvar! En fjoling bedömde jag. Han såg ut som om han tänkte ”Har du fått fatt på den där hunden nu?”. Sedan älgade han iväg med sina gråa ben.

Vilken grej! Och vilket ståndskall Hagel hade! Vilken talang! Det fick mig att börja fundera. Visst finns det vorstehägare som testat att kombinera, så att hunden söker både fågel och ställer älg? Men hur sjutton gör man då? Hur får man hunden att fatta vad man tänkt söka just idag? Så man har rätt bössa med sig? Nu har jag inte tänkt försöka mig på det just idag, men nog vore det intressant liksom?

9 thoughts on “Två tjädrar — och ståndskall på älg

 1. Men vilken härligt spännande dag! 🙂 Jag har inte så stor koll på ställande hundar men jag gissar att det är ganska lite lönt att förfölja en fågel eftersom de då allt som oftast ”träar” och ni ska väl hitta fågeln på marken?!? Synd att ni inte fick iaf en fågel, en tjädertupp skulle sitta extra fint tycker jag! 🙂 Hade han ståndskall på älgen eller ”räddståndskall”? Jag har aldrig hört kombinationen stående fågel- och älghund men varför inte…skällande fågelhundar jagar ju många även älg med…det blir dock svårbeställt viltsort skulle jag tro 🙂 De allra flesta jakthundar brukar även ha svårt att hålla sig från hardrev om tillfället ges…Kram och fortsatt skitjakt! 🙂

  • Tack för kunskap kring hur tjädrar ”tänker”. Jo, jag var lur att han satt i ett träd nånstans, jag spanade och tänkte att hittar jag honom så … Men med hagelbössa måste jag komma hyfsat nära förstås. Och det är ju roligare, och bättre, om Hagel får göra sitt först.
   Jag upplever att det var ett verkligt ståndskall, då han lät som de där plotthundarna som driver björn – när jag sett på Youtube 🙂 det var inte det där räddljudet ”voooooovooooovvvvooo” 🙂

 2. Härligt ni verkade ha! 🙂 Vad synd att du inte kunde skjuta nån av fåglarna. att följa efter när de flygit brukar inte vara så stor idé om man inte har en trädskällare som skäller fast fågeln ordentligt. De är oftast så lättstötta när de väl flygit iväg. Bättre att traska vidare mot nya fåglar. Coolt med Hagels fina stånskall på älgen! 😀 Han kanske kan bli en duktig älghund precis som Selene. Önskar er fortsatt skitjakt! 😀

  • Tack att du hjälper mig förstå tjädrarna bättre 🙂 ja, vem vet om han kanske får jaga älg också. Det är då större chans till fynd då verkar det som. Men inte än. Vi kämpar på med fågel ett tag till 🙂

 3. Du kanske skall börja jaga med Hagel på tyskt vis? Dvs som den allroundhund man faktiskt kan ha dem till! Det tänker jag göra med min vorsteh, hon skall få gå på fågel (såklart), eftersök, rovvilt (grävling & mink primärt) och gris. Grisspårning verkar ju funka bra ännu så länge, så när hon börjar mogna i skallen om något år så blir det att åka till ett hägn och testa.
  Och vad gäller vapen. Har du funderat på kombinationsvapen? Ett kombinationsvapen med en klenare klass 1 pipa (6,5×55 eller 7x57R) och en hagelpipa, kanske i cal 20 så får du ett lätt och smidigt vapen som funkar för all skogsjakt.

  • Tack Leif. Vad roligt att du tänker köra allround, blir intressant att höra hur det fungerar. Så kanske, kanske ska jag fundera på något liknande. Har funderat på kombibössa, men var osäker om det fanns i ”älgkaliber” på kulan. Men nu vet jag! 🙂

   • Kombivapen är lite svåra. Det tog ett bra tag innan det föll på plats till 100% för mig. Först hade jag en med hagel + klass 2, nu en hagel + klass1 pipa. INledningsvis tänkte jag mig det som ett drevjaktsvapen med ett lågförstorande sikte. Men det funkade inte riktigt, den kom aldrig ur skåpet. Så jag funderade ett tag till och kom fram till att för mig var kombin ett precisionsvapen, ett kulvapen med möjlighet att skjuta hagel. Det kändes bättre, jag bytte kikare till en zeiss med fast förstoring 6×42. Klockren kombination. Inga problem att skjuta tre skott inom en snusdosa på 100 m håll med jägarmässigt stöd. Alltså, ett vapen för kontrollerad jakt på t.ex. dov, rå, toppfågel, räv, bäver mm, med möjlighet att fälla småvilt på nära håll med hagel om det behöver gå fort. Samtidigt kraften att välta en gris om det skulle dyka upp eller en älg m det finns kvar på licensen.
    Några rader om kombin (med gamla kikarkombinationen) finner du här:
    http://lipoptena.blogspot.se/2012/11/mina-jaktvapen-del-2_22.html

    Min syn på kombivapen liknar den centraleuropeiska, i södra sverige är det vanligare att kombin betraktas som ett renodlat drevjaktsvapen (tacka rådjursexplosionen för det). I norra är de ju vanliga till t.ex. toppfågel så det drar också mer åt det centraleuropeiska tänket.

 4. Va kul med ståndskallet.
  Håller med Leif att en kombi skulle passa din jakt där uppe.
  Jag har ett kombivapen med. Den har jag när vi går själva på rådjursjakt. Vill ju inte missa att skjuta t ex första rådjuret för hunden om rådjuret kommer på 50 m. Då är det surt att bara ha hagelbocken med. LIkaså kan jag ta en älg eller gris som jag går på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s