”Så ska muskler se ut”

Vi hade hunnit träna lite på den fria visningen.

Vi hade hunnit träna lite på den fria visningen.

Utställning är ju faktiskt lite halvkul. I alla fall när det går som det gjorde i lördags.

Jag och Hagel kom i god tid så han skulle få tid på sig att bearbeta alla intryck. Vi höll till inne i ett uppvärmt litet växthus på Forslunda Gymnasiet i Umeå. Där inne var det proppat med vorstrar. Även någon ungersk viszla och münsterländer. Alla hundar gick förbi varann, nosade på varandra och hälsade – utan ett gorm. Jag kunde inte låta bli att kommentera till min närmaste ”granne”:

– Tänk dig om det varit schäfrar istället! Vilket liv det skulle vara, menade jag och kvinnan  höll med.

Vi installerade oss och jag gick och köpte en lussebulle till min termos med te. Men inte för mycket så jag blev nödig just när jag skulle in i ringen.

Konstigt nog var jag rätt nervös. Det var ett tag sedan jag var på utställning. Och jag fick negativa tankar. Klorna! Jag hade ju glömt klippa klorna en extra gång. Så pinsamt om det stod i kritiken ”långa klor som borde varit klippta”. Jag menar – det var ju den enda ”pälsvård” jag hade behövt göra, och så hade jag glömt det. Snyggt.

Jag spanade in mina ”konkurrenter”. Skulle den och den gå i min klass, då var vi ju rökta på en gång! De var ju stora och välutvecklade, Hagel skulle se ut som en liten plutt. Nåja, försökte jag trösta mig, vi är ju här bara för att få en bedömning, inte komma hem med värsta rosetterna.

Tandvisning hade jag också glömt träna på. Men det gick fint ändå.

Tandvisning hade jag också glömt träna på. Men det gick fint ändå.

Så var det vår tur. Det var fem hanar i klassen. Jag och Hagel hade första startnumret och var alltså först i ledet. Jag hade gruvat mig för det. Det skulle bli lite pinsamt när domaren skulle flytta mig längre bak, men det fick jag ta då. Nu gav vi järnet och såg hur långt det räckte.

Vi gjorde vårt bästa.

Vi gjorde vårt bästa.

Den lilla träning jag gjort hade gett bra effekt. Han stod ofta riktigt bra på mitt stå-kommando. Och sprang fint. Jag sprang så fort, för att visa hur han kunde sträcka ut, att domaren Britt-Mari Dornell fick be mig att sakta farten.

När det var dags att placera hanarna i juniorklass flyttade hon om tvåan och trean, tror jag. Själv låg jag långt så fram i ledet att jag var bakom sista hunden, eftersom vi hållit så bra tempo, och undrade vad jag skulle tro. Var vi sist eller först?

Och kan ni tänka er, vi var först! Vi vann juniorklassen! Min Hagel är snygg! Förutom att han i mina ögon är den bästa vorstehn i världen.

Domaren imponerades av hans muskler. Det syntes att han minst tre dagar i veckan sticker iväg på ett slädhundspass på 15-20 km.

– Så ska muskler se ut, kommenterade hon och strök över bullarna i baklåren.

Kritiken löd så här:

Liten men mycket välutvecklad juniorhane. Korrekt bett. Välformat huvud med fint uttryck. Utmärkt över- och underlinje, bra vinklar runt om. Bra päls och färg. Rör sig bra. Mycket god kondition.

Jag var så lycklig. Strax utanför ringen träffade jag på uppfödaren Irene Nilsson som ville läsa kritiken. Under tiden passade Hagel på att lyfta benet mot en annan persons ryggsäck. Från stolt till skämskudde på tre sekunder. Jag frågade hur de ville jag skulle ersätta skadan. De menade att det inte var någon fara. De visste hur det kunde vara. Jag frågade om jag i alla fall fick bjuda på en varmkorv, men även det avböjdes. Jag bad om ursäkt och försökte skoja till det.

– Det stod aldrig att han var väluppfostrad, sa jag och viftade med kritiklappen.

Eftersom vi inte fick något ck, certifikatkvalitet, skulle vi inte in och möta de äldre hanarna. Lika bra det. Det är svårt att ha någon chans i den slutliga konkurrensen med en juniorhund. Jag var så nöjd ändå och njöt hela vägen hem till Skellefteå igen.

Här ställs Hagels kullsyrra Jaga ut med Emilia, uppfödarens dotter, som handler.

Här ställs Hagels kullsyrra Jaga ut med Emilia, uppfödarens dotter, som handler.

Uppfödaren Irene Nilsson är nervös. Men det gick bra. Även Jaga vann sin klass.

Uppfödaren Irene Nilsson är nervös. Men det gick bra. Även Jaga vann sin klass.

Therese Hedström och hennes Della var också i ringen, och hamnade tvåa i sin klass.

Therese Hedström och hennes Della var också i ringen, och hamnade tvåa i sin klass.

17 thoughts on “”Så ska muskler se ut”

  • Tack snälla. Det blir ju lätt att man är superpartisk. Och jag trodde verkligen att hans litenhet skulle ligga oss i fatet, men han var ändå 63 i manken och det krävs 62, så han är inom ramarna.

 1. Då är det bara till att säga GRATTIS!
  Men visst känns det lite fånigt när man varit så jättenöjd och så blir det….platt fall? Fast vaddådå, han är ju inte fullvuxen ännu och då får det bli lite missöden utan att man ska behöva skämmas….fast jag förstår dig, jag hade också tyckte det varit pinsamt.
  Men nu får man glömma det och istället glädjas åt den fina kritiken!
  Grattis än en gång.

  • Tack Carina. Det blev som många känslor på en gång. För att citera prins Daniel när han hade fått lilla Estelle. ”Känslorna är som all over the place” =) Men huvudkänslan är glädje och stolthet fortfarande, trots ryggsäcksfadäsen.

 2. Grattis! Vi var där och miljötränade vår vizsla-valp. Lagom till korthårig vorsteh var han trött så vi missade nog dig och Hagel i ringen!

  • Sorry för sent svar. Ja, jag såg nog bara en vizsla där, och den var nog inte en valp, så vi missade nog varandra. Perfekt att vara där och miljöträna en liten stund.

 3. Grattis!!
  Vad kul att följa med på både jakt och mindre roliga saker som utställning (fast det är ju lite roligare om det går bra!). Även kul att läsa om mindre missöden som kan ske då och då (haha, menar bl a kissandet på ryggsäcken), men framför allt superkul att läsa om när det går bra för er 🙂
  Kram på er och lycka till i fortsättningen!! // Maria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s