Hundarna tog vänster – och nästan jag med

Hagel och Bister i full fart. Och jag fladdrande efter.

Hagel och Bister i full fart. Och jag fladdrande efter.

Vi har ett problem när det gäller vår hundspannsverksamhet för Rascal Huskies. Vi har fått snö – men inte så mycket. Men folk vill åka hundspann ändå – förstås. Så vi kollar på andra möjligheter.

Häromdagen skulle jag åka på en rekognoseringstur för ett nytt spår. Jag tog med mig vorstehn Hagel och siberian huskyn Bister – och ställde mig på ett par skidor!! Det var typ sex år sedan sist. Och jag var ingen stjärna då heller. Bara något yngre.

Bister och Hagel.

Bister och Hagel.

När jag ställde mig på skidorna på skoterspåret, helt ouppvärmd förstås, tänkte jag en tanke om hur smart det här var. Rent krasst är jag ingen ungdom längre som kan kullra runt och krascha mjuk som en ballerina och sedan kliva upp igen och fortsätta. Och det var inte direkt några mängder med snö att landa i heller.

Nåja, jag släppte försiktigt iväg hundarna som direkt fattade galoppen … om vi säger så. Genast blev det ett ohyggligt läskigt tempo, fötterna krampade efter bara femtio meter, stavarna fladdrade och jag var milt sagt VÄLDIGT fokuserad på att hålla mig på benen. Efter någon kilometer började jag kunna slappna av litegrann. Lite.

Vi körde över en väg och sedan kom vi till ett krångligt parti med S-kurvor runt träd. Skoteråkare tänker minsann inte på oss hundspannsförare när de kör upp sina spår. Men jag fattar – varför skulle de det? Det här partiet skulle bli väldigt krångligt att ta sig igenom med ett åttaspann. Risken var stor att det skulle bli tjorv runt ett träd eller två.

Jag fortsatte. Kom ut på en plogad sommarstugeväg och det bar iväg uppför. Skoterleden följde den en bit. Inte bra. Det går inte att bromsa på plogade sommarstugevägar. Varken med ett åttaspann och en släde eller ett tvåspann och skidor. Vilket jag fick ett tydligt bevis på efter att jag vänt. För då bar det iväg nedåt. I ett superextremt tempo. Jag plogade, men tja … Så kom vi till avfarten där vi skulle vika 90 grader vänster in på skoterspåret igen.

Jag övervägde. Borde jag bara säga ”gå på” och åka förbi infarten, vända längre bort och ta det lite försiktigare på tillbakavägen? Men tänk om hundarna ändå tog vänster för att de visste att det var där de kommit ifrån? Så jag sa vänster. Hundarna tog vänster. Och jag också – nästan. Krasch!

Men vet ni, inte en enda lårbenshals gick av. Och inget annat heller. Jag är nog inte så gammal trots allt. =)

Här kan ni se en film på hur det såg ut när vi åkte på tillbakavägen. Då har farten blivit något mer behärskad. Och ifall ni funderar – nej vi kommer inte att skjutsa våra gäster efter det spåret i alla fall. Den saken är klar!

Ett försök att fånga oss alla tre på bild. Men att alla tre skulle vara stilla var en utmaning.

Ett försök att fånga oss alla tre på bild. Men att alla tre skulle vara stilla var en utmaning.

4 thoughts on “Hundarna tog vänster – och nästan jag med

  1. Vilken härlig film! Jag började nästan på att fundera på om det skulle vara något för vårt lilla busfrö, men neeej, jag vet, han är jakthund och ingen draghund även om han drar väldigt mycket…..

  2. Gud vad du är modig! En hund är alldeles tillräckligt 😉
    Ja nog får man vara rädd att slå ihjäl sig om man åker där det inte är brett, fint och inte så mycket träd intill spåret! Men kul är det iaf! 😀

  3. Oj, oj, du är tuff du! Tur att det gick bra! 🙂 Jag har gjort någon rejäl kraschlandning med våra hundar också, ett tips är att inte fara med rangliga längskidor på hårda skoterspår kvällstid och med en pannlampa som man inte haft tid att ladda ordentligt… 😉
    Låter jättespännande med kursen också, du måste berätta allt! 🙂 Var ska ni hålla er kurs?
    Ha det bäst! Kram kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s