Tjuvkikat på jaktprov

Svante Morén och Milito myser under en paus i provet.

I helgen var jag och tittade på ett skogsprov för vorstrar. Vi samlades i Burträsk och åkte sedan ut till Villvattnet, cirka fyra mil längre bort. Sedan var det bara att slänga på sig ryggan med allt vad man kunde tänkas behöva för kommande 3-4 timmarna och knata ut i skogen.

Upplägget var så att en hund i taget fick söka, sedan gick de andra provdeltagarna gå i en grupp cirka 80 meter bakom. Många hundar sökte bra, men det var inte lätt att finna fågel, så många fick betyget ”ej för fågel”.

Fast det var ändå intressant att se hur det fungerande, härligt att se det avslappnade i jaktproven, inte är det så noga om det blir några extrakommandon eller om hunden försvinner ett tag. Skönt kontrast till de superdupernoga bruks- och lydnadstävlingarna som jag deltagit på förr. Här nedan kommer lite bilder från dagen:

Domaren Didrik Skarin går igenom vad han tycker är viktigt: att hunden söker ut ordentligt och står för fågel.

Jenny Haraldsson och Kvittra ställde upp i prov för första gången och fick en genomgång med domaren Didrik Skarin.

Provledaren Carl-Johan Waller var skjutklar men fick få tillfällen att avfyra.

Svante Morén och Milito fick beröm för sitt sökarbete men fann tyvärr ingen fågel.

Emelie Holma och Yra fick testa fågelhantering. Carl-Johan Waller sköt ett skott och kastade upp en gammal skogsripa, men Yra gjorde en klassisk knallapportering trots mattes rytande.

Jenny Haraldsson och Kvittra tar en paus i duggregnet.

En bit bakom går provgruppen, de som inte söker just nu. Från vänster Svante Morén med Milito, Jenny Haraldsson med Kvittra och Erik Lund med Kiwi.

Linda Lund och Luva slår sig ned i halvtidsvilan.

Svante Morén och Milito efter ett bra sök. Det ser nästan ut som om Milito har kuperad svans, men han är bara glad … =)

4 tankar om “Tjuvkikat på jaktprov

Lämna en kommentar